piątek, 5 maja 2017

Owsiane batoniki śniadaniowe z pestkami dyni i kawałkami czekolady

Te pyszne batoniki stanowią zdrowa opcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia!

Składniki (12-16 batonów):


  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 1/4 szklanki maki owsianej
  • 2-4 łyzki pestek dyni
  • 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady
  • 1 łyzka miolonego cynamonu
  • 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej
  • 1/4 łyzeczki soli morskiej
  • 1/3 szklanki syropu z brązowego ryżu
  • 1-2 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki lub 2 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego
Sposób przygotowania:


  1. Rozgrzej piekarnika do 175 stopni C.
  2. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, pestki dyni, chipsy z czekolady, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  3. W mniejszej misce wymieszaj syrop z brązowego ryżu i mleko.
  4. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj, aż się dokładnie połączą.
  5. Przełóż płatki na tackę do pieczenia o wymiarach  20 x 20 cm lub do foremek na ciastka "brownie" (wyłożonej papierem pergaminowym) i ugniataj do dokładnego rozprowadzenia masy.
  6. Ostrym nożem wytnij batoniki, zanim włożysz formę do piekarnika. Pomoże to rozdzielić je po upieczeniu. (Ja zazwyczaj wycinam 16 batoników, jednak Ty możesz ich zrobić, ile tylko chcesz).
  7. Piecz prze 20 minut, następnie wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. wystudzone batoniki rozdziel ostrym nożem i szpatułką wyjmij z formy.


Mini chipsy z czekolady sa świetną opcja do batoników. Możesz zastąpić pestki dyni i chipsy z czekolady rodzynkami, żurawiną, nasionami słonecznika lub konopi, wiórkami kokosowymi bądź innymi bakaliami (posiekanymi w razie potrzeby).


1 komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP