niedziela, 23 października 2016

Naleśniki gryczane z farszem dyniowo-serowym

SKŁADNIKI:

Ciasto na naleśniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 15 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. wody

Farsz:

  • 50 g suszonego boczku pancetta
  • 150 g startego żółtego sera
  • 300 g obranej dyni
  • 200 g pieczarek

Dodatkowo:

  • ziarna sezamu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól morska



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Wszystkie składniki składniki na ciasto, oprócz oleju, dobrze wymieszaj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dolej do ciasta olej i jeszcze raz wymieszaj. 
  2. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni, nie dodając już więcej tłuszczu.
  3. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°. 
  4. Dynię pokrój na centymetrowe plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej oliwą i oprósz solą morską. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min. 
  5. Następnie wyciągnij i odstaw. Paprykę i pieczarki umyj i pokrój.Boczek pokrój w kostkę i podsmaż razem z pieczarkami.
  6. Usmażony naleśnik posyp startym serem. 
  7. Na ćwiartce placka połóż odrobinę przygotowanych farszu. 
  8. Złóż naleśnik na cztery i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą i posyp sezamem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki. 
  9. Całość wstaw do nagrzanego do temp. 200° piekarnika na 15 min. Naleśniki powinny się lekko zapiec. Naleśniki najlepiej smakują na gorąco.





Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP