piątek, 2 września 2016

Żywienie przy nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze to przewlekła choroba układu krążenia, polegająca na zwiększonym ciśnieniu krwi przepływającej przez naczynia. Wymaga leczenia długo trwałego. Szacuje się, ze prawie co trzeci polak ma nadciśnienie tętnicze, a częstość występowania zwiększa się wraz wiekiem. Wiele osób nie wie, ze cierpi na nadciśnienie, w związku z czym nie leczy swojej choroby.
Nadciśnienie tętnicze rozpoznaje się, jeżeli podczas dwóch kolejnych pomiarów, dokonywanych w spoczynku, ciśnienie skurczowe wynosi co najmniej 140 mmHg i / lub ciśnienie rozkurczowe – co najmniej 90 mmHg.




Rodzaje nadciśnienia

Nadciśnienie tętnicze pierwotne (samoistne) - nie jest znana jego przyczyna, ale często towarzyszy mu nadwaga i  słoności genetyczne.
Nadciśnienie wywołane chorobą organiczną( wtórne, objawowe) - występuje rzadko, może towarzyszyć następującym chorobom:
- choroby nerek
- choroby nadnerczy
- choroby serca

Objawy  nadciśnienia

Jeśli choroba przebywa bez powikłań, to bardzo długo ( nawet latami) nie jest rozpoznawalna, ponieważ nie ma charakterystycznych objawów. U niektórych chorych może w początkowym okresie ujawniać się jedynie w sytuacjach stresowych, pod wpływem silnych emocji,przeżyć psychicznych lub dłuższego napięcia nerwowego. Nadciśnienie lub podwyższone ciśnienie może objawiać się pod postacią różnych dolegliwości. Wymienione niżej objawy mają różne nasilenie, ale mogą też wcale nie występować:
- bóle głowy (szczególnie w godzinach rannych, najczęściej zlokalizowany jest tył głowy).
- zawroty głowy
- nadpobudliwość nerwowa
- chwiejność emocjonalna
- problemy ze snem
- łatwe męczenie się
- bóle w okolicach serca
- uczucie kołatania serca (chory czuje, że jego serce bije, co normalnie nie jest odczuwalne)
- duszność
- szum w uszach i zawroty głowy
- zdarza się samoistne krwawienie z nosa
Czasami zdarza się, że nadciśnienie rozpoznane jest dopiero wtedy gdy, wystąpią powikłania, takie jak:
- przyspieszony rozwój miażdżycy (zarastanie tętnic), m.in. tętnic wiecowych, który może powodować bóle w klatce piersiowej, a nawet zawał serca.
- choroba wieńcowa
- niewydolność serca
- zaburzenia krążenia
- udar mózgu
- osłabienie wzroku
- niewydolność nerek
- powstanie tętniaka (znacznego poszerzenia) aorty

Przyczyny nadciśnienia tętniczego

Najczęstszą postacią nadciśnienia jest nadciśnienie pierwotne. Na te postać choroby cierpi ponad 80 % osób z nadciśnieniem. Niestety, nie wiadomo dokładnie, co powoduje jego powstawanie. Prawdopodobnie wpływa na to wiele czynników, np. predyspozycja genetyczna lub czynniki środowiskowe.
Czynniki środowiskowe mogące na rozwój nadciśnienia:
- zbyt duża ilość soli w codziennej diecie
- brak regularnej aktywności fizycznej
- otyłość
- cukrzyca
- stres psychiczny, trudne sytuacje emocjonalne
- hałas (ruch uliczny, hałas na stanowisku pracy)
- nadmierne i regularne picie alkoholu
Wszystkie te czynniki sprawiają, że organizm nie jest w stanie utrzymać prawidłowego ciśnienia krwi.
Nadciśnienie wtórne, tzw. objawowe jest o wiele rzadsze, powstaje na podłożu innych chorób. W tym przypadku można nieco dokładniej poznać przyczyny choroby, co ma wpływ na późniejszy wybór i skuteczność leczenia.
Choroby, w przebiegu których może pojawić się nadciśnienie:
- choroby nerek
- choroby endokrynologiczne
- niektóre choroby neurologiczne
- guzy i urazy mózgu
- stany zapalne mózgu
- zapalenie opon mózgowych



Zasady pomiaru ciśnienia

- Pomiar ciśnienia powinien być wykonywany w pozycji siedzącej, w cichym, ciepłym pomieszczeniu. Przed pomiarem odpocznij przynajmniej 5 minut. Pomiar nie może być poprzedzony wysiłkiem, zjedzeniem posiłku lub wypaleniem papierosa,
- przed założeniem mankietu uwolnij ramię z krępującej odzieży,
- ramię w czasie pomiaru powinno się znajdować na poziomie serca,
- regularny pomiar ciśnienia pomoże Ci ocenić skuteczność przyjmowanych leków obniżających ciśnienie (ALE TYLKO WTEDY GDY LEKI BĘDĄ PRZYJMOWANE ŚCIŚLE WEDŁUG ZALECEŃ LEKARZA)
- jeżeli poczujesz się gorzej skontroluj swoje ciśnienie, pomoże Ci to ustalić czy wysokie lub niskie ciśnienie ma związek z Twoim samopoczuciem.
- domowy pomiar ciśnienia może być pomocny w rozpoznaniu tzw: nadciśnienia białego fartucha – czyli podwyższenie ciśnienia związane ze stresem, w związku z wizytą u lekarza. Pomiar jest wtedy znacznie wyższy, w przeciwieństwie do pomiarów wykonywanych samodzielnie w domu.


Zasady diety przy nadciśnieniu tętniczym

  1. W nadciśnieniu tętniczym podaż kalorii z pożywienia powinna wynosić 1700-2000 kcal. Taka ilość wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi.
  2. Jedz więcej owoców i warzyw, takich jak: seler, zielona sałata, szparagi, biała kapusta, rzodkiewki, fasolka szparagowa, brukselka, ogórek, szpinak, kabaczki, brokuły, rzepa, cebula, arbuz, gruszka, jabłko. 
  3. Jedz tłuste ryby, np.: łosoś, makrela, sardynki, śledzie. 
  4. Zwiększ w diecie ilość produktów zawierających witaminę C, np.: pomidory, papryka, koper, dzika róża, agrest, truskawki, maliny, morele, kiwi, czarne porzeczki, pomarańcze. 
  5. Spożywaj pokarmy bogate w potas, np.: kalafior, suszone morele, banany, awokado, ananasy, sok pomarańczowy, ziemniaki, pomidory, surowa marchew, zielone warzywa liściaste.
  6. Spożywaj produkty zawierające wapń, np.: chude mleko, kefir, jogurt, twaróg, sery żółte o niskiej zawartości tłuszczu. 
  7. Spożywaj produkty bogate w błonnik, np.: otręby, płatki owsiane, kaszka kukurydziana, makaron pełnoziarnisty, kapusta. 
  8. Ogranicz potrawy tłuste, takie jak salami, pasztetowa, masło, smalec. 
  9. Ogranicz użycie soli (paluszki, chipsy, orzeszki, chrupki, krakersy, produkty konserwowe, zupy w proszku), również przy przygotowywaniu potraw, lepiej zastąp ją przyprawami oraz świeżymi i suszonymi ziołami, np. bazylią, oregano, papryką. 
  10. Spożywaj 4-5 małych posiłków dziennie, o stałych porach. 
  11. Ogranicz spożycie węglowodanów prostych (przede wszystkim słodyczy i białego pieczywa).
  12. Pij wody mineralne zawierające niewiele sodu i chlorków. 
  13. Stosuj czosnek jako przyprawę. 
  14. Zamień białe pieczywo na chleb pełnoziarnisty. 
  15. Stosuj oleje roślinne, np. oliwę z oliwek, olej lniany, olej słonecznikowy. 
  16. Uważaj, aby twoja dzienna dawka cholesterolu nie wynosiła więcej niż 300 mg. 
  17. Nie nadużywaj alkoholu. 
  18. Nie pij zbyt dużo kawy.
  19. Konieczna w diecie jest odpowiednia ilość płynów - 1,5-2,5 litra na dzień. Wskazane są: niegazowana woda mineralna, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, słabo parzona herbata, herbata zielona.


PRODUKTY ZALECANE
PRODUKTY ZALECANE W UMIARKOWANYCH ILOŚCIACH
PRODUKTY PRZECIWWSKAZANE
PRODUKTY
ZBOŻOWE
Pieczywo pszenne  o niskiej zawartości sodu, czerstwe.
Mąka pszenna, drobne kasze: manna, kukurydziana, krakowska, jęczmienna łamana, gryczana łamana, ryż, płatki owsiane.
Inne pieczywo o niskiej zawartości sodu.
Mąka krupczatka, mąka sojowa, drobne makarony oraz pozostałe kasze przecierane.
Rogaliki francuskie (croissant).
Pieczywo razowe, mocno solone, pieczywo cukiernicze z dodatkiem proszku do pieczenia.
Grube nieprzecierane kasze, grube makarony, płatki kukurydziane, większe ilości produktów z mąki razowej.
NABIAŁ
Mleko chude. Sery chude np. chudy twaróg. Jogurt chudy. Kefir chudy. Białka jaj.
Serki twarogowe  półtłuste.
Jaja całe na miękko, w koszulkach 2-3 sztuki w tygodniu.
Sery żółte i topione, tłuste twarogi, mleko skondensowane
Jaja na twardo.
ZUPY
Zupy warzywne. Chude wywary mięsne.

Zupy zagęszczone.
Zupy zaprawiane śmietaną.
RYBY
Ryby chude: dorsz, kergulena, płastuga, morszczuk, mintaj.
Ryby smażone na właściwym oleju.
Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela.
MIĘSO
Indyki, kurczaki. Cielęcina. Króliki. Dziczyzna. Chuda wołowina.
Do kanapek chude gotowane lub pieczone mięso (cielęcina, wołowina, indyk), galaretka z kurcząt.
Jagnięcina, chuda wieprzowina (polędwica, schab).
Mięso z widocznym tłuszczem. Kaczki. Gęsi. Kiełbasy. Salami. Pasztety mięsne i inne.
Wędliny wszystkie.
TŁUSZCZE

Oleje zawierające kwasy wielonienasycone np. słonecznikowy, kukurydziany, sojowy. Oleje zawierające kwasy jednonienasycone np. rzepakowy i oliwa z oliwek. Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Masło. Smalec. Słonina. Łój. Tłuszcz spod pieczeni. Margaryny twarde. Olej palmowy.
OWOCE,
WARZYWA
Warzywa świeże i mrożone (poza wymienionymi obok).
Owoce świeże i suszone.
Owoce konserwowane (niesłodzone).
Przy dobrej tolerancji: brokuły, bakłażany, cukinia, kabaczek, kalafior, młoda kalarepka, kapusta włoska, fasolka szparagowa oraz w małych ilościach strączkowe.
Warzywa kiszone,  solone i konserwowane.
Potrawy warzywne odgrzewane, smażone lub pieczone z tłuszczem.
Słodkie przetwory owocowe.
SŁODYCZE

Miód, cukier, niskosłodzone dżemy ( w ograniczonych ilościach).
Czekolada, czekoladki, chałwa, ciasta i ciasteczka przemysłowo wytwarzane z dodatkiem proszku do pieczenia.
NAPOJE
Herbatki ziołowe, owocowe, soki warzywne, woda mineralna niegazowana niskosodowa (do 100mg sodu na litr),  kawa zbożowa, słaba herbata, słaba kawa naturalna.

Mocna kawa, mocna herbata, mocne kakao, napoje alkoholowe,
Napoje gazowane.
PRZYPRAWY
Przyprawy łagodne w smaku: wanilia, cynamon, szafran, goździki, sok z cytryny, nasiona kminku, czarnuszki, liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, szałwii, majeranku, lebiodki.
Niewielkie ilości cebuli, ziela angielskiego, liści laurowych, czosnku.
Sól, pieprz naturalny, ocet , musztarda, keczup, gorczyca, ostra papryka, magii, kostki rosołowe, sos sojowy, zupy w proszku, wszystkie marynaty.














Przykładowy jadłospis



I Śniadanie:

250 ml chudego mleka
1 kromka chleba żytniego (100 g)
1/2 łyżeczki margaryny
1 plasterek chudej szynki drobiowej
1 pomidor

II Śniadanie:

100 g chudego twarożku że szczypiorkiem i rzodkiewka
1 jabłko

Obiad:

1 średni ugotowany ziemniak
100 g dorsza smażonego na 2 łyżeczkach oleju słonecznikowego
100 g sałatki warzywnej z papryki, pieczarek, zielonej salaty i pomidora, skropionej sokiem z cytryny, z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek
250 ml zsiadłego mleka

Podwieczorek:

1 gruszka


Kolacja:

1 kromka chleba graham (100 g)
1/2 łyżeczki margaryny
70 g chudego zimnego mięsa, np. z pieczeni
4 rzodkiewki
250 ml herbaty
100 g świeżych owoców sezonowych.


WAŻNE !!!

Jeżeli chorujesz na nadciśnienie tętnicze, jak najszybciej ustal ze swym lekarzem jak należy się leczyć – NIE CZEKAJ, AŻ CHOROBA USZKODZI TWOJE SERCE, NACZYNIA KRWIONOŚNE LUB INNE NARZĄDY .Masz dużą szanse powodzenia, więc postaraj się to osiągnąć. Przyjmuj regularnie leki obniżające ciśnienie krwi. Staraj się zmienić tryb swego życia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP