czwartek, 8 września 2016

Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy i leczenie

Jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych jest nietolerancja laktozy. Jest to cukier obecny w mleku. O nietolerancji mówimy wówczas, gdy organizm ma niedobór lub brak laktozy, czyli enzymu, którego zadaniem jest trawienie tego cukru. Jest to reakcja niewłaściwa organizmu, a laktoza nie może być rozłożona i nie ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym.

Najczęściej spotykany się z pierwotnym niedoborem enzymu, czyli postępującym zmniejszeniem jego aktywności od drugiego roku życia, a nawet wcześniej. Oznaki te rzadko występują u niemowląt i małych dzieci, natomiast w dużej mierze dotyczą dorosłych.
Nietolerancja laktozy bywa także efektem wrodzonego niedoboru enzymu, czyli alaktazji. Tutaj znaczenie ma dziedziczność. W takim przypadku objawy nietolerancji pojawiają się u noworodków z chwila podania po raz pierwszy mleka modyfikowanego lub mleka matki.
Również niektóre schorzenia mogą prowadzić do nietolerancji. Należą do nich miedzy innymi:
- zapalenie martwicze jelit
- zespół Whipple`a
- zespół krótkiego jelita
- choroba Leśniowskiego-Krohna
- mukowiscydoza
- celiakia

Co ważne, niektóre leki mogą także niszczyć nabłonek jelitowy, co prowadzi do zmniejszenia aktywności  laktozy. Należą do nich antybiotyki, niesterydowe leki przeciwzapalne, chemioterapeutyki oraz alkohol. Problem może dotyczyć także wcześniaków, gdyż ich organizm nie jest w stanie wytwarzać laktozy, jednak wraz z rozwojem malucha funkcja ta pojawia się, a dolegliwości ustępują.
Diety bezmleczne, które są ostatnio bardzo modne, niestety także upośledzają aktywność, tego enzymu: co może być w efekcie niekorzystne dla zdrowia.
Typowymi objawami nietolerancji laktozy są:
- bóle brzucha,
- biegunka,
- wzdęcia,
- nudności  i wymioty

Dolegliwości są tym większe, im więcej mleka spożyliśmy. Jeśli od spożycia takiego posiłku do występowania powyższych objawów minęło kilka lub kilkanaście godzin, mamy do czynienia z nietolerancja.
Nietolerancja laktozy to nie to samo co alergia na mleko, a konkretnie na białko w nim zawarte. Niestety te pojęcia są często mylone, a alergia pojawia się od razu po wypiciu mleka.
Aby jednocześnie stwierdzić nietolerancję, wykonuje się badania diagnostyczne takie jak: test wodorowy, oddechowy, test doustnego obciążenia glukoza oraz próbę eliminacyjną. Najskuteczniejszym badaniem jest endoskopia, gdzie pobiera się wycinek jelita i bada na obecność laktozy.

Metody leczenia

W sytuacji gdy chory cierpi na wrodzona nietolerancję, musi do końca życia wyeliminować z diety cukier mleczny. Nawet niewielkie jego ilości mogą mieć negatywne skutki na zdrowie całego organizmu.
W przypadku pierwotnego niedoboru enzymu należy również usunąć z diety ryzykowane produkty, ale można dostosować laktozę z zewnątrz, np. w postaci tabletek. Jeśli nabłonek zostanie zregenerowany, można wrócić do dotychczasowej diety, a dolegliwości ustąpią.
U niemowląt i małych dzieci stosuje się mieszanki mleczne bezlaktozowe, dodatkowo wzbogacane w żelazo i mikroelementy. Co ważne, u dzieci niedobór laktazy może być przyczyną rozwoju innych chorób, np. krzywicy czy osteoporozy.

Jak dowiedziono, problem nietolerancji laktozy jest dość powszechny. Wraz z wiekiem spada jej stężenie, tak wiec osoby starsze powinny ograniczyć spożywanie produktów mlecznych. Należy uważać też na sosy, gotowe produkty, płatki, margaryny - tam również obecny jest cukier mleczny. Co ciekawe , produkty powstałe po fermentacji mleka, czyli kefiry, jogurty lub twarde sery typu cheddar, są praktycznie pozbawione laktozy, można więc spożywać je bez obaw.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP