niedziela, 24 kwietnia 2016

Domowy twaróg z ziołami

Do przygotowania domowego twarożku będziemy potrzebować jedynie 4 litrów mleka zsiadłego (większość zsiadłego mleka oddzieli się jako serwatka) oraz ulubionych przypraw. Mogą to być: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia czy suszona papryka.

Sposób przygotowania:
Mleko przelać ostrożnie do garnka. Postawić na ogniu i mieszając od czasu do czasu bardzo delikatnie chochlą, czekać aż stanie się gorące. Nie wolno mleka zagotować!
Przelać na sitko i na 15 minut zanurzyć je w serwatce.
Następnie postawić sitko z serem na pustym garnku dodać ulubione zioła i zostawić na kilka godzin.


Serwatkę, która jest źródłem wielu aminokwasów, witamin i składników mineralnych, można po porostu wypić albo dodać do koktajlu owocowego.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP