wtorek, 15 marca 2016

Dieta jajeczna - cel i zasady diety, jadłospis, opinia dietetyka

Jajka zawierają prawie wszystko czego potrzebuje nasz organizm. A ponieważ są niskokaloryczne i zawarty w nich cholesterol nie jest groźny, mogą być głównym składnikiem łatwej do stosowania diety odchudzającej. Zwłaszcza, że trwa tylko 2 tygodnie!

Zasady diety jajecznej
Jedz po 2 jajka na śniadanie, obiad i kolację Mogą być gotowane, ale jeśli masz chwilę czasu, przyrządzaj atrakcyjniejsze potrawy (np. z dodatkiem grzybów, ryby lub chudego mięsa). Staraj się nie dodawać do nich tłuszczu.
Jajka i potrawy z jaj uzupełniaj warzywami (bez ograniczeń), 1–2 owocami dziennie i małą ilością jogurtu, kefiru lub chudego sera.
Kromkę pieczywa dziennie lub łyżkę makaronu albo kaszy możesz jeść dopiero od 10 dnia diety.
Przykładowy jadłospis na jeden dzień diety jajecznej

Śniadanie: 2 jajka ugotowane na półmiękko, kilka rzodkiewek, pół grejpfruta, słaba herbata lub napar z pokrzywy
II Śniadanie: szklanka koktajlu z chudego jogurtu zmiksowanego z kilkoma listkami mięty, kawałka selera naciowego i kawałka surowego ogórka
Obiad: 2 jajka na twardo, surówka z papryki, kilku liści sałaty lodowej, 2–3 oliwek i połówki małej cebuli, przyprawiona bazylią i kilkoma kroplami oliwy. Zamiast jajek na twardo, możesz przygotować np.: omlet, jajka faszerowane pieczarkami lub jedną z potraw, jakie proponujemy poniżej
Kolacja: Sałatka z 2 jaj, połówki kalafiora i 2 łyżek zielonego groszku, pół łyżeczki majonezu
Propozycje potraw na śniadanie lub kolację przy diecie jajecznej
Jaja faszerowane tuńczykiem

Lista produktów: 2 jaja, łyżka tuńczyka w sosie własnym, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego lub łyżeczka pikantnego keczupu, mały pomidor, szczypiorek, pieprz, sól
Sposób wykonania: Jaja ugotuj na twardo. Obrane przekrój wzdłuż na połowy. Wyjmij żółtka, dodaj do nich tuńczyka, koncentrat pomidorowy lub keczup, trochę szczypiorku, odrobinę soli i pieprzu. Nadzienie dokładnie wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Napełnij połówki białek i udekoruj cząstkami pomidora.
Sałatka z jajek i szynki

Lista produktów: 2 jaja, 2 plasterki chudej wędzonej szynki, kawałek czerwonej cebuli, kilka marynowanych grzybków, korniszon, kilka gałązek natki pietruszki, kilka gałązek szczypiorku, łyżeczka majonezu, kilka kropli sosu Tabasco
Sposób wykonania: jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na połówki lub ćwiartki. Owiń w szynkę. Obok połóż marynowane grzybki, plasterki korniszona i piórka cebuli. Udekoruj sałatkę natką i szczypiorkiem, skrop tabasco
Propozycje potraw na obiad przy diecie jajecznej
Jaja zapiekane ze szpinakiem

Lista produktów: 25 dag szpinaku – świeżego lub mrożonego, 2 jaja, cebula, ząbek czosnku, kilka listków świeżej bazylii, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób wykonania: Świeży szpinak wrzuć do osolonego wrzątku na 2–3 minuty, osącz i posiekaj. Jeśli masz szpinak mrożony, podduś go, aż zmięknie. Dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, gałkę, posiekaną bazylię, pieprz i sól. Krótko razem podduś. Przełóż szpinak do formy do zapiekania, zrób wgłębienie, wbij jaja. Zapiecz w piekarniku
Ryba zapiekana z jajami

Lista produktów: 2 jaja, kawałek fileta z dorsza, 3 pieczarki, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki startej włoszczyzny, kawałek drobno posiekanego pora, łyżeczka masła, sól
Sposób wykonania: Rybę pokrój w kostkę, ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody (5 minut) i odcedź. Pieczarki zalej osolonym wrzątkiem, gotuj 5 minut, odcedź i pokrój w paski. Rybę wymieszaj z pieczarkami i warzywami, przełóż do natłuszczonej formy. Skrop sosem i posól. Jajka roztrzep widelcem, zalej nimi rybę i zapiekaj 10 minut w 170 st. C

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP