piątek, 26 lutego 2016

Domowy chrupiący bochenek - drożdżowy razowiec

Od jutra nie musisz chodzić do piekarni i wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno.
Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo. Oczywiście i takie można dostać w sklepach. Jednak równie pyszne, a o wiele tańsze możemy bez problemu zrobić same.
Domowa piekarnia nie wymaga specjalnego wyposażenia - chleb można upiec w keksówce. Miarka do sypkich produktów też najdzie się w każdym domu. Można się tylko zastanowić nad zakupem wagi kuchennej (wiele przepisów podaje składniki w gramach) oraz w koszyczka lub metalowej kratki do studzenia bochenków.

Kupując mąkę na chleb,zwracaj uwagę na datę ważności. Im jest dłuższa, tym wypiek będzie smaczniejszy.
Na zwykłej mące (typ 450-650) upieczesz biały chleb. Jeśli chcesz zrobić razowiec, szukaj mąki oznaczonej liczbami 1400-1800. Mąka typu 2000 to surowiec na wspaniały chleb pełnoziarnisty.
Ważna jest woda. Powinna być niechlorowana, nisko zmineralizowana.
Chcesz mieć pewność, że chleb jest upieczony? Zastosuj sprawdzony sposób z patyczkiem: nakłuj nim bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy.
Na koniec drożdże - bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone.Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych (instant) o wadze 7 g odpowiada 15 g drożdży świeżych.

Składniki (2 bochenki):
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 lita mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 3 łyżeczki  miodu
  • paska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kminku
  • 20 g pestek dyni
    dodatkowo:
  • masło do posmarowania formy


Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej w rondelku do temperatury około  35 stopni C (powinno być letnie). Wlej je do dużej miski, wykrusz drożdże, dodaj miód.
  2. Wsyp mąkę razową i bardzo dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do  wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut
  3. Do wyrośniętej masy wsyp kminek (ewentualnie inne suszone zioło np. oregano, rozmaryn, bazylię) oraz płaską łyżeczkę soli.
  4. Teraz wymieszaj masę bardzo dokładnie, powoli - najlepiej drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  5. Najlepiej przesiej do masy biała mąkę, wymieszaj. Zagnieć na stolnicy elastyczne ciasto. Zagnieć na stolnicy elastyczne ciasto. Foremki keksówki nasmaruj grubo masłem
  6. Ciasto podziel na pół, uformuj dwa wałki, włóż do foremek. Przykryj, odstaw na 40 minut. Posyp pestkami dyni. Piecz 60 minut w 190 stopniach C.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP