niedziela, 10 stycznia 2016

Domowe wywary bez dodatku chemii

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret.

WARZYWNY

Składniki:
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 10 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania:
  1. Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę.
  2. Obierz czosnek, opłucz mały pęczek natki pietruszki ( koniecznie zwiąż nitką).
  3. Wszystkie składniki włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody.
  4. Doprowadź d o wrzenia, odszumuj. Gotuj pod przykryciem około godzinę. Zdejmuj tworzącą się pianę.
  5. Przecedź wywar przez gęste sito.

UWAGA ! Zimny wywar przechowuj w lodówce, nie dłużej niż trzy dni.

DROBIOWY


Składniki:

  • 2 kg kury
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • 3 gałązki tymianku
  • 10 ziaren pieprzu


Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i umyj kurę.
  2. Włóż do garnka obrane i pokrojone na ćwiartki cebule.Obierz i umyj marchew, łodygi selera. Pokrój na kawałki. Dodaj opłukaną natkę, liść laurowy, tymianek oraz pieprz.
  3. Zalej kurczaka i warzywa wodą aby były całkowicie zakryte.
  4. Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij tworzącą się pianę. Gotuj na małym ogniu około 3 godziny. Co jakiś czas usuwaj szumowinę. Uzupełniaj wodę, która odparowała.
  5. Przecedź wywar. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.Usuń zakrzepły na powierzchni wywaru tłuszczu.

UWAGA ! Im dłużej gotujemy wywar tym jest bardziej esencjonalny.

MIĘSNY


Składniki:
  • 2 kg kość wołowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/4 korzenia selera
  • 10 ziaren pieprzu
  • ząbek czosnku
  • puszka przecieru pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • liść laurowy


Sposób przygotowania:
  1. Kości umyj i przypiecz w piecyku około 40 minut.
  2. Obierz cebule, marchew oraz seler. Pokrój na cztery części. Ułóż obok kości i piecz około 15 minut.
  3. Kości i warzywa włóż do garnka. Zalej wodą tak, by je przykryła.
  4. Dodaj  pieprz, czosnek, przecier oraz nać pietruszki i liść laurowy.
  5. Gotuj bez przykrycia 4-5 godzin (uzupełniaj wyparowaną wodę).
  6. Wywar przecedź przez gęste sitko. Gdy dobrze ostygnie, zdejmij z wierzchu warstwę tłuszczu

UWAGA ! Wywar będzie przejrzysty, jeśli go sklarujesz.


GRZYBOWY
Składniki:

  • 16 suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 mały por
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
  1. Umyj i namocz grzyby.
  2. Oczyść i umyj  marchew, pietruszkę, seler i por.
  3. Warzywa i grzyby zalej wodą. Gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotowy wywar przecedź.

UWAGA ! Gotowane grzyby możesz wykorzystać do pierogów lub zup.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP