czwartek, 12 listopada 2015

Soki naturalne i ekologiczne

Niby wszyscy wiemy, że soki są zdrowe i korzystnie wpływają na urodę, ale czy na pewno pamiętamy o tym, jak je pić, aby naprawdę nam służyły? Otóż prawdą jest, że sok im bardziej naturalny i jak najmniej przetworzony, tym lepszy. Dlatego najlepiej wypić go od razu po wyciśnięciu, a jeśli musimy przechować, to tylko w lodówce, w zamkniętym naczyniu (najlepiej z ciemnego szkła) - owoce zachowają wartość 4-5 godziny, warzywne do 10 godzin. Nie przesadzaj z piciem. Jeśli do tej pory jadłaś niewiele warzyw lub w ogóle nie piłaś soków, wystarczy 2-3 szklanki dziennie. Zawarty w nich błonnik może powodować bóle brzucha, wzdęcia, a nawet biegunki. Soki możesz rozcieńczyć wodą nisko zmineralizowaną (wysoko zmineralizowane zmieniają smak). Wiedz, że picie soków może popsuć zęby. Zawarte w nich cukry to pożywka dla bakterii, a kwasy owocowe. Dlatego warto je pić przez słomkę, a po wypiciu  umyć zęby. Aby uniknąć sensacji żołądkowych, nie mieszaj owoców z warzywami. Wyjątkiem jest marchew i jabłko.


Pomidorowy

Wyjątkowe bogactwo potasu! Neutralizuje szkodliwy nadmiar soli w diecie, a więc nie dopuszcza do obrzęków. Zawarty w nim błonnik wspomaga trawienie i oczyszcza organizm z toksyn.

Marchewkowy

Ulubiony sok Francuzek, które uważają marchew za jeden z najlepszych i najtańszych kosmetyków. Chroni skórę przedwczesnym starzeniem się, uelastycznia i podnosi odporność. Poprawia kolor cery

Pomarańczowy

dzięki zawartości antyoksydantu – hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej;


Jabłkowy 

pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, ponadto, jak wykazują badania, sok jabłkowy zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit;

Grejpfrutowy 

przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków;

Winogronowy

najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy;

Z jagód 

pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu;

Z wiśni

zdrowe soki to nie tylko soki z jabłek, pomarańczy czy grejpfrutów, właściwości zdrowotne ma także sok z wiśni, który łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów;

Żurawinowy

zapobiega rozwojowi bakterii E. coli, których obecność w organizmie powoduje zakażenie dróg moczowych, dodatkowo sok żurawinowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Z selera naciowego
Bez niego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka tego soku (często połączona z jabłkowym) wypita na czczo oczyszczona, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, nadaje jej gładkość i wzmacnia włosy.

Z buraków

Podobno grecka bogini miłości Afrodyta zawdzięczała im swą urodę. Sok ten  oczyszcza krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego. Pomaga przy złej przemianie materii i pobudza krążenie. Wspomaga walkę z otyłością.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP