piątek, 23 października 2015

Słodzik - tak czy nie ?

Oczywiście najlepiej nie słodzić w ogóle. Ale to trudne. Bo o ile brak soli można próbować zastąpić ziołami lub przyprawami, o tyle miłośników smaku słodkiego trudno w ten sposób oszukać. Na szczęście dla łasuchów są substancje  słodkie (nawet kilkaset razy słodsze od cukru!), które mają co najmniej o połowę mniej kalorii. Jest cała grupa naturalnych słodyczy, wśród których największą karierę robi ostatnio stewia, a oprócz nie lukrecja, fruktoza, cukier palmowy, syrop klonowy lub z agawy. Można też wybrać jeden z nie całkiem naturalnych słodzików.

Najwyższe notowania spośród substancji półsyntetycznych ma ksylitol, pozyskiwany z brzozy, o właściwościach bakterio- i grzybobójczych. To daje mu ogromną przewagę nad cukrem, który sprzyja rozwojowi grzybicy i próchnicy - ksylitol pomaga zapobiegać tym chorobom. Ma też jednak niestety jedną wadę - źle go znoszą osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego. Ale to nie problem, bo mają jeszcze spory wybór wśród słodzików półsyntetycznych, np. sorbitol (występujący w jarzębinie), a także dość dużą grupę słodzików syntetycznych.
Wśród tych ostatnich najpopularniejszy jest aspartan o którym jednocześnie krąży najwięcej złych opinii - np., że podgrzany do 100 stopni C wydziela substancje toksyczne. Naukowcy tego nie potwierdzą, przestrzegają tylko przed jego używaniem kobiet w ciąży ( dotyczy to sacharyny) i chorych na fenyloketonurię.Kto  się jednak aspartanu obawia, niech wybierze uważany za najbezpieczniejszy  z tej grupy acesulfam-K

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP