środa, 21 października 2015

Przykładowy tygodniowy jadłospis na jesień 1200 kcal

Jesienna dieta jest bogata w warzywa i owoce, ryby i nabiał oraz drób - taka różnorodność potraw zapewnia organizmowi bogactwo składników odżywczych, koniecznych do zachowania sił witalnych. Najważniejszym tłuszczem jest oliwa z oliwek, z innych, typu masło i śmietana, najlepiej zrezygnować. Pieczywa praktycznie się nie smaruje. Bardzo ważnymi przyprawami są czosnek oraz pobudzające trawinie zioła -świeże i suszone.
Dieta 1200 kcal, choć niskokaloryczna, jest zgodna z zasadami zdrowego żywienia, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W diecie 1200 kcal znajdują się produkty zawierające węglowodany złożone oraz pełnowartościowe białko. W jadłospisie nie brakuje też bogatych w witaminy i składniki mineralne warzyw i owoców.
Zgodnie z zasadami diety, odpowiednio zbilansowane posiłki należy spożywać 4–5 razy dziennie w regularnych odstępach czasu (najlepiej trzygodzinnych). Ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 3–4 godziny przed snem.
Dieta 1200 kcal to dieta odchudzająca, która pozwala zrzucić ok. 0,5 – 1 kg w ciągu 7 dni. Niestety, takie tempo utraty nadprogramowych kilogramów sprawia, że ryzyko pojawienia się efektu jo-jo po zakończeniu kuracji odchudzającej jest dość wysokie. Dlatego po uzyskaniu docelowej wagi, należy stopniowo zwiększać dzienną dawkę kalorii.


 1. DZIEŃ
I ŚNIADANIE 245 kcal
Serek homogenizowany naturalny 0% tłuszczu (150 g)
wymieszany z rzodkiewkami i szczypiorkiem. Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana
niskokaloryczną margaryną, herbata z cytryną.
II ŚNIADANIE 220 kcal
Pół bułki grahamki posmarowanej 30 g paszteciku drobiowego, 100g fasolki szparagowej skropionej masłem.
OBIAD 326kcal
Gołąbki z mięsem, 3-4 marchewki, 2 ziemniaki.
PODWIECZOREK 90 kcal
Jabłko pieczone, 150 g.
KOLACJA 330 kcal
Zapiekanka ziemniaczana, 100 ml maślanki 0,5%

2. DZIEŃ

I ŚNIADANIE 256 kcal
2 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru, pokrojone na cząstki małe jabłko i kiwi.
II ŚNIADANIE 105 kcal
Kromka chleba sitkowego cienko posmarowana margaryną light, plaster szynki drobiowej na liściach cykorii, ogórek, herbata zielona.
OBIAD 420 kcal
Paluszki twarogowe z sosem grzybowym
PODWIECZOREK 170 kcal
Ciasto drożdżowe z jabłkiem (50 g).
KOLACJA 250 kcal
Nadziewana cukinia
3. DZIEŃ
I ŚNIADANIE 316 kcal
2 kromki chleba graham posmarowane kremem z bakłażana, kapusta pekińska z jabłkiem i groszkiem zielonym skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, kawa zbożowa bez cukru.
II ŚNIADANIE 128 kcal
Jogurt naturalny, 150 ml, z łyżką otrąb pszennych.
OBIAD 344 kcal
Filet z łososia (dorsza) na sałatce z białej rzodkwi, ziemniaki puree.
PODWIECZOREK 100 kcal
2 kiwi.
KOLACJA 328 kcal
Przysmak brokułowy, tost graham z plasterkiem chudej szynki,średni pomidor z małą cebulką, herbata zielona.
4. DZIEŃ

I ŚNIADANIE 253 kcal
Jajecznica z 3 białek z 3 pieczarkami i szczypiorkiem, kromka chleba sitkowego, surówka z papryki czerwonej, kapusty kwaszonej, kukurydzy z oliwą z oliwek.
II ŚNIADANIE 116 kcal
Koktajl z mleka 0,5%, 150 ml, i połówki banana.
OBIAD 384 kcal
200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego wymieszanej ź jogurtem, fasolka szparagowa z łyżeczką masła, 1 ziemniak.
PODWIECZOREK 164 kcal
Naleśniki dietetyczne
KOLACJA 285 kcal
Sałatka makaronowa z brokułami
5. DZIEŃ

I ŚNIADANIE 294 kcal
Przysmak chrzanowy, kawa mleczno-zbożowa, 150 ml, bez cukru.
II ŚNIADANIE 176 kcal
200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, natką, papryką czerwoną z kromką pieczywa chrupkiego cienko posmarowaną margaryną light oraz 2 plasterkami kiełbasy szynkowej. Herbata zielona bez cukru. OBIAD 382 kcal
Flądra (lub inna świeża lub mrożona ryba) w sosie pomarańczowo-jogurtowym, ziemniaki opiekane, 2 średnie, surówka z białej kapusty z łyżeczką
majonezu.
PODWIECZOREK 60 kcal
Grejpfrut, 240 g.
KOLACJA 292 kcal
Twaróg w kapeluszu, kromka chleba graham.

6. DZIEŃ
 I ŚNIADANIE 275 kcal
Budyń mleczny waniliowy, 250 ml, z 2 łyżkami konfitury.
II ŚNIADANIE 118 kcal
Kanapka z kromki chleba razowego z margaryną, plasterkiem polędwicy i listkami cykorii.
OBIAD 390 kcal
Spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.
PODWIECZOREK 160 kcal
100 g ulubionych owoców zalanych 200 ml galaretki.
KOLACJA 265 kcal
Pulpeciki z ryby, warzywa gotowane z jogurtem naturalnym 1 czosnkiem, kilka gotowanych brukselek, 2
ziemniaki z kminkiem.

 7. DZIEŃ
I ŚNIADANIE 288 kcal
Serek ziarnisty light na ostro, połówka bułeczki grahamki, bawarka.
II ŚNIADANIE 61 kcal
1 kromka pieczywa chrupkiego posmarowana 3 łyżeczkami powideł śliwkowych.
OBIAD 395 kcal
Schab w porach, sałatka z buraczków, fasolka szparagowa zielona, marchewka oprószana. PODWIECZOREK 60 kcal
Sok z czarnej porzeczki,150 ml.
KOLACJA 390 kcal


Ryż z chińskimi warzywami, sałatką z żółtej i czerwonej papryki z kilkoma czarnymi oliwkami.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP