sobota, 31 października 2015

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Składniki (1 kg chleba):
  • 500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej,ale może być dowolna pszenna)
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • olej lub oliwa

Sposób wykonania:
  1. Wszystkie składniki łączymy, najlepiej za pomocą miksera.Ciasto powinno być gęste.
  2. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce.
  3. Następnie przekładamy  masę do prostokątnej blachy typu korytko (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
  4. Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy maka.Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni i  pieczemy chleb 40 minut (bułeczki około 20 minut)
                                             

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP