poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Zioła w kuchni

Świeże zioła to bezcenny składnik w kuchni. Przyprawiona nimi potrawa nabiera głębi i wyrazistości. A przy tym pięknie pachnie i apetycznie wygląda.
Chociaż uprawa świeżych ziół w domu nie jest łatwa, wysiłek się opłaca. Zioła nie tylko są zdrowe i ładnie pachną w kuchni, ale też ozdobią parapet. Aby dobrze rosły, trzeba je przede wszystkim ustawić w jasnym miejscu najlepiej przy oknie. Jeśli nie będę miały dużo słońca, staną się zbyt wybujałe i stracą aromat. Doniczki trzeba często obracać, aby rośliny ze wszystkich stron były dobrze doświetlone. Sprzyja im także panujące tu wilgotne powietrze,
Najwięcej słońca i ciepła potrzebują: majeranek, szałwia, macierzanka, lawenda. W jasnym, ale chłodniejszym miejscu dobrze rosną:szczypiorek, cząber, koperek, kolendra, rozmaryn, trybula. Ale są również zioła, które tolerują cień np. : melisa, mięta, estragon, wawrzyn. Wszystkie zaś są wrażliwe na przeciągi. A zimą przy uchylonym oknie mogą zamarznąć.

KOLENDRA
Dodaj napis

Nadaje potrawom charakterystyczny smak i zapach. Popularna w kuchni azjatyckiej. Idealna do ryb, zup i sałatek.Świeże listki można kłaść na kanapki. Mocno się rozrasta (w ogrodzie nawet do 1 m). Cenne są zwłaszcza jej owoce o smaku anyżku.

OREGANO
Dodaj napis

Ostre, wytrawne. Należy używać go oszczędnie. Świetne w kompozycji z pomidorami i czosnkiem. Niezawodny dodatek do pizzy oraz dań wieprzowych. Doskonale łączy się z oliwą i tymiankiem, Można je zapiekać.Powszechnie stosowane w kuchni włoskiej, np. do pizzy.Zwane jest też lebiodką lub dzikim majerankiem.  Hodowane w doniczce, znosi niedobór wody, ale musi mieć dużo światła.

TYMIANEK
Dodaj napis

Żywiczny smak z lekką goryczką, ułatwi trawienie tłustych potraw. Idealny do długo pieczonych mies, gulaszu dziczyzny, ale też drobiu i mielonego mięsa. Znakomity dodatek do chleba, placków ziemniaczanych czy jajecznicy. Polecam tymianek cytrynowy. Jego świeże listki dodane do herbaty, nadają jej wyjątkowy aromat. Jest też dobrą przyprawą do ryb i sałatek. Znany jest także jako macierzanka.


BAZYLIA
Dodaj napis

Uniwersalna, o słodkawym, mocnym aromacie. Wspaniały towarzysz pomidorów w różnej postaci, sałatek, zimnych sosów (m. in pesto), omletów, makaronów. Pasuje do większości dań warzywnych, skorupiaków i drobiu. Ustawiona w jasnym, ale chłodniejszym, miejscu wyrasta do ok.25 cm. Dobra na trawienie. Wystarczy zrobić napar, zalewając świeże listki wrzątkiem.


MIĘTA
Dodaj napis

Ma wiele odmian różniący się nie co nutą zapachową. Podawana głównie do deserów i napojów. Świetnie też pasuje do potraw wytrawnych- zwłaszcza z połączeniu z czosnkiem. W takiej postaci używana jest do doprawiania baraniny czy jagnięciny, także jako dodatek do zimnych sosów z jogurtu Jesienią możemy ukorzenić jej sadzonki. Rozrosną się, jeśli doniczki ustawimy w jasnym, przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej

LAWENDA
Dodaj napis

Ma skromne wymagania i dobrze rośnie w pojemnikach. Poruszone gałązki wydzielają przyjemny zapach. Posiekane dodaje się do sosów.

MAJERANEK
Dodaj napis

Dodaje aromatu ciężkim potrawom i ułatwia ich trawienie. Znakomity do wieprzowiny, kaczki, gęsi, dań z grochu i fasoli, ale także gotowanych jajek i twarożku.

MELISA
Dodaj napis

O cytrusowym smaku i zapachu. Dodaje potrawom świeżości. Pasuje do drinków i ciast, zwłaszcza cytrynowych i tych z owocami (np. z gruszką). Sprawdza się też w sałatkach, daniach z kurczaka i owoców morza.

ROZMARYN
Dodaj napis

Jego żywiczne nuty pasują do ciężkich mięs, ale też do ryb. Świetny do grzybów, pieczonego koziego sera i ziemniaków. Podkreślisz nim smak gruszek lub jabłek smażonych w maśle i karmelu.


ESTRAGON
Dodaj napis

Anyżowy i lekko korzenny, znakomicie odświeża leśne nuty w potrawie. Pasuje do pomidorów, ryb, pieczonego kurczaka, a także grzybów, a także grzybów i śmietanowych sosów. Doskonały dodatek do pieczonych jabłek i selerów podawanych jako jarzyna.


Piśmiennictwo:
internet: www.poznajzioła.pl ; www.przyprawowy.pl

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP