wtorek, 4 sierpnia 2015

Sok z akcentem śródziemnomorskim

Pomidor ochrzczono jabłkiem miłości, ale to burakowi Afrodyta zawdzięczała swój urok. Marchewka zaś do dziś ma swoje święto na całym świecie. Połączone w soku karmią ciało i duszę.


Składniki:
  • 250 g marchwi (2 sztuki)
  • 200 g selera (połowa)
  • 100 g buraka (sztuka)
  • 200 g pomidorów (2 sztuki)
  • 150 g papryki czerwonej (sztuka)
  • 100 g cebuli (sztuka)
  • po 6 listków świeżej bazylii i oregano
Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, buraka, selera, cebulę obrać i wycisnąć sok w sokowirówce.
  2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować w blenderze.
  3. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i zmiksować w blenderze.
  4. Wszystko zmieszać. Ubrać bazylią i oregano.

Sok z marchwi, buraków i pomidora jest skarbnicą potasu, beta karotenu, witaminy C oraz witamin z grupy B. Wspomaga prace serca i nadaje zdrowy wygląd skórze. Doskonale pasuje do  wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej. Smacznie komponuje się z makaronem i owocami morza i wszelkimi warzywnymi zapiekankami. Zagęszczony zmiksowanymi gotowanymi warzywami stanowi bazę do sosu pomidorowego, pizzy czy spaghetti. Można z niego przygotować wyborną zupę - krem z grzankami.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP