środa, 22 lipca 2015

Szkodliwość mleka krowiego

Podstawowa różnica między mlekiem krowim a mlekiem  kobiecym to wysoka zawartość białka kazeiny w mleku krowy. Jest to substancja niezbędna cielakowi, aby rosły mu kopyta i rogi, ale nawet cielak pije mleko tylko do 6 miesiąca. Człowiek nie ma ani kopyt, ani rogów, więc w mleku kobiecym kazeiny jest zaledwie 0,2 %. W krowim mleku znajduje się bardzo mało żelaza dlatego cielak jest przystosowany do żywienia się trawą. Ma przystosowane narządy wewnętrzne do tego, aby trwać oddzielnie trawę i mleko. Człowiek nie jest do tego przystosowany. Krowie mleko, dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwaśnego soku żołądkowego ścina się, tworząc coś przypominającego twaróg. Twaróg ten oblepia cząsteczki innego pokarmu znajdującego się w żołądku. Dopóki ścięte mleko nie ulega strawieniu, proces trawienia innego pokarmu nie rozpocznie się. Jeśli także zjawisko często się powtarza, może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu trawiennego.
Co więcej, kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy podpuszczki. Dziecko 1-2 letnie ma już paznokcie włosy, więc zapotrzebowanie na kazeinę jest żadne. Układ trawienny dziecka przestaje wydzielać podpuszczkę i od tego momentu człowieka produktem ciężkostrawnym. Z niestrawionej kazeiny w wyniku przemian powstaje homocysteina. Homocysteina powoduje blokowanie naczyń krwionośnych oraz osłabi tkankę łączną Ponadto sprzyja zagęszczaniu przestrzeni międzykomórkowych, co skutkuje usztywnieniem tkanek miękkich, w tym również naczyń krwionośnych. Kazeina w nadmiarze skleja złogi w woreczku żółciowym. Podobno układ pokarmowy tylko co 12 Polaka potrafi sobie poradzić z kazeiną i to tylko w przypadku, gdy jest to mleko wiejskie, nie przetworzone, zawierające naturalne występujące enzymy i bakterie kwasu mlekowego.
Kolejnym składnikiem mleka krowiego, który przysparza wielu kłopotów, jest laktoza. Jest to cukier zawarty w mleku.Enzym trawiący laktozę-laktaza, występuje u wszystkich dzieci, natomiast wielu dorosłych traci zdolność do jej trawiarnia. stąd tak częstym zjawiskiem jest nietolerancja laktozy. Jej częstym objawami są wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, ale także uczucie zapchanego nosa, nadmierna produkcja śluzu, dolegliwości związane z układem oddechowym oraz zaburzenia żołądkowo-jelitowe. W leku krowim jest również dużo hormonu wzrostu, który zaburza prawidłowy rozwój dzieci. ponadto mleko krowie silnie zakwasza i zaflegmienia organizm.
Jeśli chodzi o zawartość składników mineralnych w mleku krowim, prawda jest taka, że mleko wcale nie jest bardzo dobrym źródłem minerałów. Owszem, zawiera duże ilości wapnia ale nie zawiera magnezu, który współdziała z wapniem. Jeśli wiec spożywamy za dużo nabiału i dostarczamy organizmowi sam wan bez magnezu, możemy doprowadzić do zaburzenia równowagi miedzy tymi pierwiastkami. Stosunek wapnia do magnezu ma wpływ na stan prawidłowego napięcia mięśniowego. Nieprawidłowy prowadzi do wzmożonego napięcia mięśni , lub odwrotnie, do jego obniżenia. Długotrwale utrzymywanie się niewłaściwej proporcji może także wywołać zaburzenia układu kostnego, pokarmowego i nerwowego. Spożywanie dużej ilości mleka krowiego prowadzi do zwiększonej proporcji wapnia do magnezu i powoduje zwiększenia napięcia mięśni, które może objawiać się częstymi skurczami, uczcie stałego  napięcia, zaburzeniami układu pokarmowego (zaparcia), a także może powodować przesuwanie wapnia w organizmie z miejsc o jego zwiększonej zawartości, do miejsc o mniejszym wysyceniu tym pierwiastkiem (transmineralizacja). Można nastąpić wypukiwanie wapnia z organizmu, prowadząc do osteoporozy. Dlatego też, jako źródło wapnia lepiej wybierać produkty, które również zawierają magnez i inne minerały, np. ziarna, orzechy, warzywa.
Koncerny mleczarskie poddają mleko i jego przetwory wielu procesom mającym na celu wydłużenie terminu przydatności. Większość dostępnych w sklepach produktów mlecznych są to produkty UHT. Białko koagulowane w tak wysokiej temperaturze jest całkowicie nieprzyswajalne  przez organizm człowieka. Ponadto homogenizacja mleka powoduje mechaniczne rozbijanie cząsteczek tłuszczu. Tak rozdrobnione kuleczki tłuszczu  omijają proces trawienia i trafiają bezpośrednio do krwi. Enzym oksydaza ksantynowa, który ma duża cząsteczkę  i w przypadku mleka nieprzetworzonego zostaje wydalony z kałem, po procesie homogenizacji ma tak małe cząsteczki, że zostają one wchłonięte bezpośrednio do krwi, uszkadzając naczynia krwionośne. Przetwory mleczne dostępne w sklepach nie mają już żadnych walorów mleka naturalnego, a ponadto zawierają sporo bromu, który blokuje funkcje tarczycy.
Jedyny składnik mający dla człowieka walory odżywcze to tłuszcz mleka krowiego. Tłuszcz taki w postaci masła należy najpierw sklarować, by oczyścić z wody i zawartych w nich białek (tzw. Masło Ghee). Masło Ghee ma rewelacyjny wpływ na jelita człowieka, działa regenerująco na kosmki jelitowe, komórki wątroby i jest podstawowym pożywieniem dla dobrych bakterii naszej flory jelitowej. co więcej, działa detoksykacyjnie i nie powoduje tycia.
Wiele matek boryka się z decyzją, kiedy wprowadzić mleko krowie  do jadłospisu dziecka i czy w ogóle  to robić. Otóż mleko krowie na pewno nie powinno być wprowadzone przed ukończeniem dziecka roku, Do tego czasu jelita nie są jeszcze w pełni rozwinięte, więc należy szczególnie uważać na to, co podajemy dziecku. Nawet po ukończeniu roku podawanie dziecku mleka krowiego i jego przetworów nie jest zalecane,, szczególnie tego ze sklepu.
Jeśli nie możesz się odzwyczaić od mleka i jego przetworów, wybierz kozie lub owcze (nieprzetworzone). Jest ono dużo delikatniejsze i dużo mniej szkodliwe dla organizmu człowieka. Jednak pamiętaj, że i te powinny dominować w naszej diecie.



Piśmiennictwo:
książka: MLEKO - cichy morderca, Nand Kishare Sharma
internet: www.lactocontrol.pl

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP