niedziela, 26 lipca 2015

Sok graj w zielone

Sok szpinakowo-ogórkowo-czosnkowy z mlekiem acidofilnym to prawdziwa bomba białkowo-wapniowa. Białko pochodzi w nim z produktu zwierzęcego, a to powoduje,że jest dobrze przyswajane przez organizm. Dodatkowo wapń zawarty w tym soku jest efektywnie wchłaniany przez organizm za sprawą laktozy z mleka acidofilnego. Jest to mleko zakwaszone bakteriami lactobacillus acidophilus, należącymi do naturalnej flory bakteryjnej jelit. Sok zawiera także dość sporą ilość potasu, głownie za sprawą szpinaku. Ten składnik mineralny jest bardzo pożądany w diecie u osób cierpiących na rozmaite choroby układu krwionośnego. To właśnie dzięki niemu naczynia krwionośne są chronione przed mikro uszkodzeniami z powodu wysokiego ciśnienia krwi. Magnez obecny w soku wraz z witaminami z grupy B tworzy kompleks ochronnie działający na układ nerwowy.



SKŁADNIKI:

  • 200 g szpinaku
  • 400 g ogórków (3 średnie sztuki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka acidofilnego
  • szczypta ziół prowansalskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Ogórki obrać i zmiksować blenderem.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Ze szpinaku wycisnąć sok sokowirówką.
  4. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Doprawić ziołami do smaku.




SMACZNEGO!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP