czwartek, 21 maja 2015

Żywność, która leczy!

Bakterie zwykliśmy uważać za wroga. Tymczasem w naszym przewodzie pokarmowym żyje ogromna ilość bakterii, które tworzą pożyteczną florę jelitową. I właśnie tę "dobrą armię" mają wspierać probiotyki.

SPECJALNE SZCZEPY

Antybiotyki - jak świadczy ich nazwa - działają "przeciwko życiu". Życiu bakterii. Niestety, unicestwiając te chorobotwórcze, niszczą też "dobre". A wtedy stajemy się podatniejsi na różne choroby. Naukowcy zaczęli się zastanawiać, w jaki sposób odbudowywać korzystną florę bakteryjna naszego organizmu. I tak wpadli na trop specjalnych szczepów bakterii jogurtowych, które stawiają nas na nogi. Później nazwano je probiotykami od greckiego zwrotu "pro bios" - "dla życia". Szczepy te wyizolowano i zaczęto wykorzystywać do produkcji leków. Później zaczęto także  dodawać je do żywności, zwłaszcza do do produktów mlecznych.

GOŚĆ  W DOM

Probiotykiem mogą być nazywane tylko te szczepy bakterii, które podczas badań klinicznych wywołują korzystne dla zdrowia człowieka efekty. Wykorzystywane przez nas bakterie muszą więc być, m. in, odporne na działanie kwasu żołądkowego i żółci (takie mogą dotrzeć do jelit żywe i spełniać swoją funkcję), muszą "przylepiać się" do błony śluzowej, dzięki czemu  ograniczają możliwości "przyczepiania się" do niej chorobotwórczych bakterii, muszą też umieć rozprawiać się z tymi szkodliwymi bakteriami. No i nie mogą nam szkodzić. Bardzo ważną cechą probiotyku jest także to, że  w przewodzie  pokarmowym nie pozostaje zbyt długo. Można powiedzieć, że jest gościem, który przybywa, pomaga nam i opuszcza organizm w określonym czasie.

ZDROWA INWAZJA



Naukowcy wyodrębnili całą grupę bakterii probiotycznych (są to przedstawiciele głównie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium). Należą do różnych rodzajów i gatunków, dlatego kupując produkt probiotyczny, np. jogurt, musimy zwracać uwagę na trzy człony nazwy: rodzaj, gatunek, szczep, np. Lactobacillus casei Sirota. Najważniejszy jest trzeci człon (czasem jest on zakodowany i oznaczony lierą), gdy każdy szczep probiotyczny działa inaczej. Jeden np. wzmacnia odporność, inny np. wzmacnia odporność, inny zaś ułatwia wypróżnianie. Informacja, jakie właściwości ma dany szczep, znajduje się na etykiecie produktu probiotycznego. Dzięki temu możemy go dobrać pod kątem swoich aktualnych potrzeb.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP