czwartek, 14 maja 2015

Kulki wołowe z dipem śródziemnomorskim

Składniki (3 porcje):
  • 600 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 2 jaja
  • ½ szklanki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • rukola
  • 1 łyżka sproszkowanej ostrej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 8 suszonych pomidorów (w oliwie)
  • garść czarnych oliwek
  • ½ garści kaparów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek kolendry
  • 1 papryczka chili
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  1. Siekamy natkę pietruszki i rozmaryn. Dodajemy ostrą paprykę. Kroimy suszone pomidory w paski o grubości ok 0,5 cm, a kapary, oliwki oraz papryczkę chili w plasterki. Rozgniatamy czosnek i siekamy kolendrę.Mięso wołowe przekładamy do głębokiej miski. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na patelni. Jak się ostudzi przekładamy do mięsa. Dodajemy jaja, posiekaną natkę pietruszki, posiekany rozmaryn, paprykę oraz bułkę tartą.
  2. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania mięsa dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso rolujemy w kulki i smażymy w pełnym oleju aż się zarumieni.
  3. Do jogurtu dodajemy pokrojone suszone pomidory, oliwki, kapary, czosnek, kolendrę i papryczkę chili. Składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy je do lodówki aby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP