piątek, 8 maja 2015

15 najzdrowszych produktów


SZCZUPŁA SYLWETKA

1. Płatki owsiane
Najważniejszy jest w nich błonnik. Reguluje poziom cukru we krwi, daje uczucie sytości i pomaga  zapanować nad apetytem.
Rada : więcej błonnika zawierają zwykłe płatki (np. górskie), mniej - błyskawiczne.
2. Brokuły
Są niskokaloryczne - 100 g dostarcza 36 kcal, a przy tym zaopatrują organizm w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego spalania węglowodanów i tłuszczów
Rada: wybieraj intensywnie zielone , bo ten kolor przyspiesza przeminę materii.
3. Mięso z kurczaka
Ma więcej białka niż czerwone mięso, a zawiera o 2/3 tłuszczu mniej. Tego tłuszczu łatwo się pozbyć, bo znajduje się tuż pod skórą -powinnaś ją zdejmować, jeśli dbasz o linę.
Rada: Jedz piersi kurczaka - zawierają najmniej tłuszczu.
4. Ananasy
W świeżych owocach są kwasy owocowe i enzymy wspomagające odchudzanie. Najmocniejsza jest bromelina - reguluje przeminę materii, ułatwia trawienie białka i usuwanie toksyn.
Rada: kupuj możliwie świeże owoce. W sklepie wąchaj je u nasady - powinny słodko pachnieć
5. Jabłka
Dzięki pektynom oczyszczają organizm z toksyn i resztek pokarmów, regulują florę bakteryjną w jelitach. Są lekkostrawne, mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym układem pokarmowym.
Rada: chrup 1-2 dziennie (nie więcej , gdyż zawierają cukier). Najlepiej ze skórką, pod nią jest najwięcej pektyn.

DOBRY HUMOR

1. Migdały
Tylko 6 migdałów pokryje 10 procent zapotrzebowania na magnez. Unikniesz wahań nastroju i nadwrażliwości na zmiany pogody.
rada: kupuj migdały ze skórką - wolnej wysychają.
2. Łosoś
Dzięki zawartym w nim kwasom tłuszczowym omega 3 będziesz odporniejsza na stres i jesienną depresję.
Rada: Jedz 150 g tej ryby dwa razy w tygodniu.
3. Banany
To dobre źródło tryptofanu, z którego Twój organizm wytwarza serotoninę, nazywaną hormonem szczęścia.
Rada: banan zjedzony w pracy poprawi humor i zdolność koncentracji.
4. Mleko
Zawarty w nim wapń ma także wypływ na produkcję hormonów, które poskromią Twoje złe nastroje.
Rada: Nie gotuj mleka, wystarczy je podgrzać. Straci wtedy mniej wartości.
5. Fasola
Dostarcza dużo witaminy B1, nazywanej witaminą dobrego nastroju. Ma też wpływ na poprawę pamięci.
Rada: Jedz w małych ilościach (np. łyżkę),ale regularnie.




GŁADKA CERA, MŁODE CIAŁO

1. Kasza gryczana
Oprócz wielu witamin dostarczają rutynę, która zapobiega powstaniu "pajączków" - wzmacnia naczynia krwionośne. Jest też bogata w krzem. Dzięki niemu skóra dłużej pozostaje jędrna, bez zmarszczek.
Rada: sięgaj po niepaloną, bo zawiera więcej witamin.
2. Pestki dyni
Są w nich fitosterole, czyli aktywne składniki roślinne chroniące przed wypadaniem włosów i stanami zapalnymi skóry. Najważniejszy wśród nich jest skwalen. Działa jak naturalny filtr i zabezpiecza skórę przed promieniami UV. 
Rada: chrup je jako przekąskę i dodawaj do sałatek.
3. Marchewka
Jeżeli będziesz jadła ją często, Twoja skóra zyska piękny brzoskwiniowy kolor. To zasługa roślinnego barwnika- beta-karotenu. Dodatkowo zapobiega on wysuszeniu skóry.
Rada: gotuj  marchewkę, a świeżą skrapiaj olejem, lepiej przyswoisz beta- karoten.
4. Grejpfrut
Już połówka tego owocu pokrywa  dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Nie powinni jej zabraknąć, bo chroni przed wolnymi rodnikami niszczącymi zdrowe komórki, stymuluje produkcję kolagenu i rozjaśnia przebarwienia skóry.
Rada: zjadaj co najmniej połówkę owocu na śniadanie.
5. Oliwa
Jest najlepszym źródłem witaminy E. Dzięki niej błony komórkowe są odporniejsze na uszkodzenie przez wolne rodniki. Skóra staje się mniej wiotka, jest lepiej odżywiona i nawilżona.


Rada: skrapiaj oliwą świeże warzywa. Zawarta w nich witamina C przedłuża żywotność witaminy E.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP