niedziela, 26 kwietnia 2015

Jakie owoce dla małego niejadka?

Pierwsze owoce powinno wprowadzać się do diety dziecka w 5 miesiącu życia (dzieciom karmionym piersią - w 7 miesiącu). Na początek podaj łyżeczkę startego jabłka i zobacz, jak maluszek na nie zareaguje. Jeżeli nie wystąpi reakcja alergiczna (wysypka, biegunka, ból brzucha, katar), kontynuuj rozszerzanie diety. W 5 miesiącu możesz podawać także owoce jagodowe (na przykład maliny, porzeczki, winogrona), w 6 - śliwki w 7 gruszki morele.
Zazwyczaj maluszki lubią owoce - są słodkie i po mało urozmaiconej diecie w pierwszych miesiącach życia stanowią smaczną odmianę. Ale zdarza się niemowlęta, które owoców nie chcą jeść. I co wtedy?
  • Przede wszystkim się nie zniechęcaj. Jeżeli dziecko jednego dnia nie chce zjeść jabłka czy jagód, podaj mu je za kilka dni. Pozwól dziecku na oswojenie się ze smakiem to przecież dla niego nowość.
  • Niektóre dzieci nie lubią zmian dlatego dodaj owoce (na początek w niewielkiej ilości, np. łyżeczkę do herbaty) do kaszki , którą dziecko już wcześniej jadło. Dzieciom powyżej 10 miesiąca życia, które nie są uczulone na gluten, możesz przygotować deserki, np. biszkopty z jogurtem dla dzieci i z owocami.
  • Spróbuj podać dziecku owoce na placu zabaw lub podczas spaceru. Kiedy coś się dzieje (biega pies, latają ptaki, dzieci się bawią), maluch może chętniej spróbować nowych smaków. Uwaga, czasem się zdarza, że dziecko, które już kilka razy próbowało np. jabłuszka i mu nie smakowało, na sam widok słoiczka będzie odwracało głowę. Zanim podejmiesz kolejną próbę, przełóż owoce do innego pojemnika
  • Jeżeli maluszek upiera się, że owoców jeść nie będzie, może zasmakują mu przeciery lub soki. Soki rób sama  (nie dosładzaj ich) lub kupuj te przeznaczone dla niemowląt. Soki w kartonach (nawet te bez dodatku cukru) nie nadają się dla małych dzieci.
  • Zadbaj, by dziecko widziało, jak wy jecie owoce - może to je zachęci do próbowania ? Zrób dla całej rodziny np. galaretkę lub sałatkę z owocami (dobierz je odpowiednio do wieku dziecka)

Dieta pięciu kolorów

Niektóre dzieci nie chcą jeść ani warzyw, ani owoców albo tolerują tylko niektóre. Co jakiś czas ponawiaj próby urozmaicania diety, ale nie zmuszaj dziecka do jedzenia, by go ostatecznie nie zniechęcać. Nie denerwuj się też, jeżeli dziecko kategorycznie nie chce np. jabłka lub winogron. Ty też nie wszystko lubisz, prawda ? Dietetycy zalecają podzielnie owoców i warzyw na 5 grup wg kolorów (zielony, czerwony, żółto-pomarańczowy, fioletowy, biały). Uważają, że każda grupa ma podobne działanie lecznicze i zawiera podobne witaminy i mikroelementy. Aby dostarczyć organizmowi komplet witamin z warzyw i owoców, wystarczy jeść codziennie po jednym produkcje z grupy. Jeżeli więc np. dziecko nie lubi moreli, możesz zjesz banana, a gdy nie chce jabłka, daj mu gruszkę.

Nie tylko świeże

Jako przekąski dobre są owoce suszone. Ususz ja sama (w piekarniku, w temp. ok 50 st. C, przy uchylonych drzwiczkach). Gotowane owoce suszone kupuj w sklepie ekologicznym żywnością i wybieraj paczkowane. (Te z supermarketu mają konserwanty). Zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia.
Możesz podawać dziecku mrożonki. Zrób je sama lub kup gotowe. Szykując z nich dania dla niemowlaka, podgotuj owoce dłużej, by uzyskać papkę.

Przepisy



PIECZONE JABŁKO
Składniki:
  • średniej wielkości jabłko 150 g
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
  1. Jabłko umyj,usuń pestki i gniazdka nasienne.
  2.  Zawiń je w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni C, aż jabłko będzie miękkie (sprawdź patyczakiem lub widelcem). 
  3. Poddaj dziecku, upewnij się, że jabłko nie jest gorące.
Uwaga, starszemu dziecku możesz posypać jabłko cynamonem przed wstawieniem do piekarnika. Takie pyszności może zjeść już 8 - miesięczne niemowlę.

ZUPKA OWOCOWA

Składniki:
  • 200 ml owoców ( jednego gatunku lub kilku, mogą też być mrożone)
  • 200 ml wody
Sposób przygotowania:
  1. Owoce umyj, obierz i wyjmij gniazdka nasienne. 
  2. Ugotuj je bez dodatku cukru  (mrożone wrzuć do wody bez rozmrażania) i przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. 
  3. Kiedy zupka wystygnie, możesz wymieszać ją z mlekiem modyfikowanym, kleikiem ryżowym lub kaszką (pamiętaj, by nie była zbyt gęsta, wraz czego możesz dodać nieco przegotowanej wody).
Dziecku powyżej 11 miesiąca możesz zmieszać zupę z jogurtem.


DOMOWA GALARETKA

Składniki:
  • 2 jabłka lub gruszki
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 3 łyżki żelatyny
Sposób wykonania:
  1. Owoce obierz, usuń gniazdka nasienne oraz pestki, pokrój. 
  2. Zagotuj wodę w garnku, dodaj cukier, a kiedy się rozpuści, wrzuć owoce i gotuj, aż będą miękkie. 
  3. Wyjmij je, włóż do miseczki. W pozostałym syropie rozpuść żelatynę i zagotuj. 
  4. Poczekaj, aż galaretka nieco przestygnie, i zalej nią owoce ułożone w miseczkach. 
Podobnie przegotujesz galaretkę z innych owoców: malin, wiśni czy truskawek.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP