czwartek, 2 kwietnia 2015

Babka świąteczna

Składniki (9 porcji):


  • szklanka maki pełnoziarnistej drobno mielonej
  • szklanka zwykłej maki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 1/2  łyżeczka soli
  • duże jajko
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 2 szklanki świeżych lub z zalewy kawałków ananasa, osuszonych i grubo posiekanych
Sposób przygotowania:
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować foremkę tłuszczem (najlepszy jest w aerozolu, którym spryskuje się foremkę).
  2. W naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu zmiksować na gładką masę  jajko jogurt i wanilię. 
  3. Delikatnie wymieszać z suchymi  składnikami i na końcu dodać kawałki ananasa. Przełożyć do formy.
  4. Posypać cukrem na wierzchu. Piec na złoty kolor około 50 minut. Podawać ciepłe.
  5. Można dodawać inne owoce. W przypadku mrożonych, wydłużyć czas pieczenia o 15 minut.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP