piątek, 27 marca 2015

Ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 szklanka suchego brązowego ryżu,
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2  szklanki wody,
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/ 2 filiżanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 12%


Sposób przygotowania:


  1. Ryż ugotować al dente w mleku i wodzie z odrobiną soli. Odcedzić na sicie.
  2. Jabłka obrać wydrążyć gniazdka nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z bułką tartą.
  3. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, aby spęczniały.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć na dno połowę ryżu oraz jabłka i posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Na całość poukładać odsączone z wody rodzynki.
  5. Przykryć  drugą częścią ryżu. Polać śmietaną.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekać około 20 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP