środa, 25 lutego 2015

Chrup sałatę ze smakiem - rodzaje sałat

100 g sałaty dostarcza około 15 kcal. Zawiera za to sporo minerałów (np. żelaza, wapnia, magnezu), a także witamin (np. A,E,C). Listki sałaty obfitują też w antyoksydanty, które chronią przed wolnymi rodnikami i wspomagają układ krążenia. Skorzystaj z bogactwa odmian sałaty i jedz ją od śniadania po kolację. W wyborze odmian i sposobach ich przygotowania pomoże w Wam mini ściągawka.

RZYMSKA


Ma mięsiste, trwałe liście.
Trwałość: w lodówce, w foliowej torebce, wytrzyma nawet 7 dni.
Najlepsza z: sosami na  bazie majonezu oraz serem pleśniowym.

ENDYWIA


Jej liście mają gorzkawy posmak.
Trwałość: można ją przechowywać w lodówce3-4 dni.
Najlepsza z: serami i orzechami, dobrze łączy się z warzywami.

RADICCHIO


Bordowo-białe listki są gorzkawe.
Trwałość: w lodówce można ją przechowywać około tygodnia.
Najlepsza z: innymi sałatkami raz owocami, warzywami i orzechami.

RUKOLA


Ma drobno, lekko pikantne i orzechowe w smaku listki.
Trwałość do 5 dni w lodówce.
Najlepsza z: serem, orzechami, rybami, pomidorami, oliwą i pestkami.

LOLLO


Ma kędzierzawe listki o ostrawym smaku. Dostępna w 2 odmianach - zielona (biondo) i czerwona (rosso).
Trwałość: dobrze się przechowuje
Najlepsza z: sosami i warzywami

DĘBOLISTNA


Krucha i delikatna. Ceniona za orzechowy smak.
Trwałość: 1-2 dni w lodówce.
Najlepsza z: dodatkiem sosami, serem oraz orzechami.

MASŁOWA


Najpopularniejsza odmian w Polsce, o delikatnym smaku.
Trwałość: 2-3 dni w lodówce
Najlepsza z: winegretem, dressingiem śmietanowym.

LODOWA


Niezwykle krucha i soczysta.
Trwałość: w lodówce do 10 dni.
Najlepsza z: dressingami na bazie jogurtu, śmietany lub majonezu, pomidorami w oliwie.

ROSZPONKA


Ma listki o orzechowym aromacie.
Trwałość: najlepsza zaraz po przyrządzeniu szybko więdnie.
Najlepsza z: winegretem, warzywami, sałatami, pestkami słonecznika.


3 SUPERDUETY DLA ZDROWIA I URODY

Sałata+warzywa - przy niedoborze witamin; sałatka z dodatkiem np. papryki, cukinią i cebula, tworzy prawdziwa witaminową bombę.
Sałata+ser - na słabe kości; ser jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia. Sałata też go zawiera a istniej witaminy ułatwiając wchłanianie wapnia prze organizm.
Sałata+makaron - na bezsenność; sałata działa uspokajająco. Jej działanie potęguje serotonina, której poziom podnosi się właśnie po zjedzeniu makronu.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP