środa, 14 stycznia 2015

Dieta Weight Watchers - cel i zasady diety, jadłospis, opinia dietetyka

Cześć,
Kolejny post z serii diety świata, dzisiejszego dnia o Amerykańskiej czy cudownej diecie? Będziecie mogli sami ocenić. Ktoś już z Was stosował tą dietę? Jakie efekty?


Czym jest Weight Watchers? Weight Watchers to międzynarodowa firma propagująca zdrowy styl życia i odchudzania. Istnieje od ponad 40 lat i pomogła schudnąć już kilkudziesięciu milionom ludzi na całym świecie. Inicjatorką programu żywieniowego Weight Watchers była Amerykanka Jean Nidetch, która w 1963 roku zauważyła, że często ciężko samemu wytrwać na diecie, a wyniki intensywnego odchudzania są krótkotrwałe i trudne do utrzymania. W ten sposób powstał pomysł grupowych spotkań i wspólnej walki z nadwagą. Obecnie program Weight Watchers jest bardzo popularnym w świecie sposobem odchudzania, a producenci produktów żywnościowych zabiegają o umieszczenie logo Weight Watchers na opakowaniach. W Polsce program Weight Watchers istnieje od 1996 roku i wspierany jest przez propagatorów zdrowego stylu życia, m.in. przez dr med. Magdalenę Białkowską, dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia.



W programie żywieniowym Weight Watchers wszystko, co jemy, przeliczane jest na punkty, które nie są jednoznaczne z kaloriami. Posługiwanie się tym systemem jest znacznie łatwiejsze niż tradycyjne przeliczanie kalorii. W materiałach, które uczestnik dostaje na spotkaniu Weight Watchers, znajdują się listy produktów z przypisaną im wartością punktów, dzięki czemu każdy sam może skomponować jadłospis według własnych upodobań. W zależności od współczynnika BMI (wagi, wzrostu i wieku), uczestnikom przypisuje się optymalną ilość punktów, którą można wykorzystać w ciągu dnia. Program "Plan punktów" nie zabrania restrykcyjnie żadnych produktów, a jedynie uczy, jak właściwie komponować posiłki. Wysiłek fizyczny - gimnastyka, sport, ćwiczenia wszelkiego rodzaju mogą powiekszyć pulę punktów do wykorzystania w danym dniu.
                                                                       
W programie Weight Watchers ważne jest, że nie destabilizuje on życia towarzyskiego. Dziennie możemy zaoszczędzić 4 punkty, które przydadzą się, jeśli na przykład wybieramy się na przyjęcie czy do restauracji. Będziemy wtedy mieli okazję „zaszaleć”. Należy jednak pamiętać, że „zapasowe” PUNKTY trzeba zjeść w ciągu jednego tygodnia i nie zostawiać ich na kolejny. Weight Watchers pamięta także o łasuchach i pozwala na spożywanie pewnej ilości słodyczy.

Przy realizacji Programu żywieniowego Weight Watchers należy pamiętać, aby w ciągu dnia zjadać minimum 4-5 posiłków i wypijać ok. 2 litrów wody czy herbat owocowych. Program "Plan punktów" pozwala na eliminowanie błędów żywieniowych i racjonalne planowanie diety, tak by zawierała odpowiednią ilość wapnia i innych ważnych dla zdrowia składników. Instruktor pomoże w skomponowaniu posiłków, uwzględniając indywidualne potrzeby odchudzającej się osoby.

W materiałach otrzymanych od Weight Watchers znajdziemy praktyczne wskazówki, co robić, gdy jest się głodnym, a wykorzystało się już swoje punkty, jak szybko przygotować obiad. Pomocnym w walce z nadwagą i praktycznym urządzeniem jest przelicznik punktów, który możemy zabierać ze sobą na zakupy.

Wiosenna kampania edukacyjna Weight Watchers „Samotnie z nadwagą? Razem będzie lżej” ma za zadanie uświadomić nam, że nie jesteśmy sami ze swoimi problemami i że znacznie łatwiej osiągnąć sukces w grupie osób, które mają podobny cel, niż samotnie podejmować trudne wyzwania. Weight Watchers chce na wiosnę zmotywować nas do wyjścia z domów, sprzed telewizorów, komputerów i zaprosić do wspólnej zmiany trybu życia i odżywiania.


Przykładowe jadłospisy

Dzień 1

Śniadanie 3 pkty
Muesli 1/2 szklanki jogurtu light (np. Bakoma, Danone) lub mleka (0 proc. lub 0,5 proc.) wymieszać z 3 łyżkami muesli owocowego bez cukru (np. Sante) i pokrojonym bananem.
II śniadanie 0 pktów
Sałatka jabłkowo-marchwiowa 2 marchewki i jabłko zetrzeć na tarce. Przyprawić sokiem z cytryny, posypać posiekaną pietruszką. Polać do smaku sosem sojowym.
Obiad 9 pktów
Udko z warzywami i ryżem Małe udko kurczaka z grilla ułożyć na talerzu z 6 łyżkami ugotowanego ryżu. Skroić paprykę, pomidora i 150 g sałaty lodowej, wymieszać. Sałatkę polać sosem z 3 łyżeczek majonezu light (np. Winiary jogurtowy, Winiary light), 2 łyżeczek ketchupu oraz 4 łyżek jogurtu naturalnego.
Deser 4 pkty
Serowe serduszko 75 g białego sera (30 proc. tłuszczu) utrzeć z 1/4 łyżeczki cukru waniliowego. Ubić 75 g chudego serka kremowego, np. Danone (do momentu, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki). Zmieszać sery, dosładzając je kilkoma kroplami słodziku w płynie. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej materiałem (bawełną lub muślinem), trzy razy większym od foremki. Przykryć masę wystającymi końcami materiału, przycisnąć, przykryć folią, obciążyć talerzem. Pozostawić w lodówce 12 godzin. Po wyjęciu polać sosem z ok. 125 g mrożonych rozdrobnionych owoców oraz 1/2 łyżeczki likieru pomarańczowego.
Kolacja 4 pkty
Ciepła kanapka z tuńczykiem i pomidorem 2 kromki chleba tostowego podpiec w tosterze i posmarować do smaku czosnkiem. Na jednej kromce położyć liść sałaty, kilka plasterków pomidora i 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym. Przykryć drugim tostem.

Dzień 2

Śniadanie 4 pkty
Kanapka z jajkiem Kromkę pełnoziarnistego pieczywa posmarować łyżką koncentratu pomidorowego. Dodać liść sałaty, kilka plasterków ogórka i jajko na twardo. Posolić i oprószyć szczypiorkiem.
II śniadanie 2,5 pktu
Maślanka i cytrus Grejpfrut obrać, podzielić na cząstki, polać łyżeczką miodu. 250 ml maślanki zmieszać z sokiem z selera, dodać słodzik do smaku.
Obiad 5 pktów
Kluski śląskie z czerwoną kapustą 60 g klusek śląskich mrożonych przyrządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju roślinnego. Podsmażyć 1/2 cebuli i ok. 40 g pieczarek. Następnie dodać 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki zasmażki w proszku oraz sól i pieprz do smaku. Dusić sos kilka minut pod przykryciem, polać nim kluski. 250 g czerwonej kapusty poszatkować, połączyć ze startym jabłkiem i zagotować w wodzie z 1/2 kostki bulionu warzywnego, goździkiem oraz listkiem laurowym. Dusić, aż kapusta zrobi się miękka.
Deser 5,5 pktów
Naleśnik z owocami 125 g śliwek przekroić na pół, wyjąć pestki, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić na ok. 30 min. (śliwki mogą zastąpić np. jabłka). Potem owoce dusić na średnim ogniu, mieszając. 40 g mąki wymieszać z 60 ml mleka (0 proc. tłuszczu), jajkiem, szczyptą soli i 2 łyżeczkami margaryny. Na wyłożonej folią do pieczenia patelni usmażyć 2 naleśniki . Napełnić je śliwkami. Podawać posypane płatkami migdałowymi (10 g).
Kolacja 3 pkty
Sałatka z mintajem Filet z mintaja (ok 75 g) smażyć na oleju (po 4 min. z każdej strony). Osączyć z tłuszczu, pokroić i włożyć do salaterki. Do ryby dodać 1/4 pokrojonego średniego pora, 1/4 papryki, skrojonej w paski, łyżeczkę kukurydzy z puszki i łyżeczkę zielonego groszku. Polać sosem z łyżeczki soku z cytryny, łyżeczki jogurtu naturalnego i ostrej musztardy (ok. 1/4 łyżeczki). Starannie wymieszać.

Dzień 3

Śniadanie 5,5 pktu
Słoneczne owoce 125 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką cukru. Dodać 100 g owoców (np. jeżyn, truskawek, czereśni, jabłek) i małego, pokrojonego w plasterki banana. Jogurt posypać 5 łyżkami płatków owsianych i 2 łyżeczkami nasion słonecznika.
II śniadanie 1,5 pktu
Twarogowe talary Ogórek i pomidor pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu. Posolić, popieprzyć i obłożyć 3 łyżkami twarożku wiejskiego.
Obiad 5,5 pkta
Rurki z tuńczykiem i szpinakiem 60 g makaronu rurki ugotować al dente (pół twardo). Makaron odcedzić, ale zachować na później ok. 30 ml (kieliszek) wody z gotowania. 50 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) wrzucić na chwilę do osolonej wrzącej wody i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, podsmażyć pół ząbka posiekanego czosnku i dodać szpinak. Dusić do odparowania płynu. Dodać 30 ml mleka (kieliszek) 0,5 proc. i odrobinę kwaśnej śmietany oraz 1/4 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym, posolić. Połączyć z makaronem, dodać wodę z gotowania i obficie posypać pieprzem.
Deser 5,5 pktu
Babcine ciasteczka kokosowe z lodami (przepis na 8 porcji). Wymieszać: 250 g chudego twarogu, 5 łyżek miodu, 5 łyżeczek margaryny, 3 łyżeczki wody mineralnej, 4 łyżeczki wiórków kokosowych, 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dodać do smaku słodzik i anyż. Zagnieść ciasto, wstawić na 30 minut do lodówki. Formować małe placuszki, piec 30 minut w temperaturze 175°C. Wystudzone podawać z dwiema kulkami (kulka = 40 ml) lodów śmietankowych.
Kolacja 2 pkty
Grzanka z grzybami Kromkę pieczywa tostowego posmarować łyżeczką przecieru pomidorowego. Ułożyć na niej 4 pieczarki pokrojone w plasterki i posypać 2 łyżeczkami utartego parmezanu. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C.


Dzień 4

Śniadanie 5,5 pktu
Chałka z dżemem truskawkowym 80 g chałki (2 kromki) posmarować 2 łyżeczkami niskotłuszczowej margaryny (np. Vita, Bona, Nova) i 2 łyżeczkami dżemu truskawkowego (niskosłodzonego).
II śniadanie 0,5 pktu
Napój witaminowy Zmieszać 100 ml soku z kiszonej kapusty, 100 ml soku jabłkowego i łyżkę soku cytrynowego. Rozcieńczyć wodą mineralną w proporcji, jaka ci odpowiada.
Obiad 9 pktów
Zrazy cielęce z ogórkiem Mięso (250 g filetów cielęcych) pokroić na kawałki grubości 3-4 cm, rozbić, przyprawić solą, pieprzem i musztardą. Pokroić ogórek konserwowy w plasterki, ułożyć na mięsie i zawinąć zrazy. Podsmażyć na łyżeczce oleju i poddusić w 125 ml bulionu jarzynowego. Dodać 2 łyżeczki mąki. Utrzeć gotowany buraczek i dodać utarty ząbek czosnku. Wymieszać z 2 łyżkami śmietany (9 proc.). Sałatkę ułożyć na talerzu obok 9 łyżek purée ziemniaczanego bez tłuszczu.
Deser 1 pkt
2 pierniczki z białą glazurą i jabłko
Kolacja 4 pkty
Burger rybny 30 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczką musztardy, łyżeczką miodu i 1/2 łyżeczki posiekanego kopru. Doprawić solą i pieprzem. Połową gotowego kremu jogurtowego posmarować spód przekrojonej bułki do hamburgerów. Ułożyć kilka liści sałaty i parę plastrów ogórka. Filet z łososia (ok. 75 g) przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny, posolić. Obtoczyć w sezamie (ok. łyżeczki) i mące (ok. 1/2 łyżeczki). Rozgrzać na patelni łyżeczkę oleju roślinnego. Podsmażyć rybę z obydwu stron. Wyłożyć ją na bułkę, posmarować resztą kremu jogurtowego, przykryć drugą połową bułki.


Dzień 5

Śniadanie 4 pkty
Kanapka z szynką i rzodkiewkami Kromkę razowego chleba posmarować łyżeczką margaryny o obniżonej zawartości tłuszczu. Ułożyć na niej 2 plastry szynki drobiowej (ok. 50 g), kilka plasterków zielonego ogórka i 2 posiekane rzodkiewki. Posypać pieprzem. Do popijania - szklanka maślanki.
II śniadanie 2 pkty
Twarożek ananasowy 150 g świeżego ananasa pokroić w kostkę. Wymieszać ze 150 g chudego twarogu. Dodać nieco wody mineralnej i łyżkę syropu klonowego (do smaku).
Obiad 4,5 pktu
Barszcz 125 g buraków pokroić w kostkę. 1/8 główki białej kapusty poszatkować, a 1/2 łodygi selera naciowego pokroić w plasterki. Cebulę i pół ząbka czosnku posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać warzywa i dusić przez 5 minut. Zalać ok. 200 ml wywaru warzywnego i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Posolić, popieprzyć, doprawić łyżeczką soku z cytryny. Posypać 1/2 łyżeczki siekanego koperku. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Gulasz pieczarkowy z makaronem Małą cebulę i 60 g piersi z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju (1/2 łyżeczki). Dodać 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki. Krótko podsmażyć i dodać 1/4 szklanki wywaru warzywnego oraz 1/4 szklanki przetartych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki). Gotować ok. 15 minut. Gulasz zagęścić odrobiną mąki. Podawać z makaronem świderki (ok. 120 g ugotowanego).
Deser 4,5 pktu
Napój jabłkowy i pączek 100 ml soku jabłkowego, 300 ml czarnej herbaty, 1/2 cytryny, 75 g pomarańczy, pół laski cynamonu, goździk i odrobinę słodziku powoli podgrzewać. Przecedzić i wlać do szklanek. Pączek.
Kolacja 5 pktów
Zapiekanka warzywno-mięsna i wino 4 marchewki i pora pokroić w kostkę. Poszatkować 5 liści kapusty włoskiej. Warzywa poddusić na łyżeczce oleju. Dodać 150 ml bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, odcedzić. Podsmażyć na patelni 90 g mięsa mielonego z przyprawami i warzywami wyjętymi z bulionu. Zrumienioną potrawę posypać łyżeczką natki z pietruszki. Zapiekankę podawać z 6 łyżeczkami purée ziemniaczanego (produkt gotowy) i lampką czerwonego wytrawnego wina.

Dzień 6

Śniadanie 3 pkty
Twaróg z pieczywem 50 g chudego twarogu wymieszać z pokrojoną w kostkę 1/2 ogórka, koperkiem, kiełkami. Zjeść z 2 kromkami pełnoziarnistego pieczywa i dowolnym owocem.
II śniadanie 3 pkty
Słodka bułeczka i szklanka soku z cytrusów Bułkę drożdżową z rodzynkami posmarować łyżką białego sera (30%) tłuszczu i łyżką powideł śliwkowych. l Do tego szklanka (250 ml) soku z pomarańczy lub grejpfrutów. Można go ewentualnie zastąpić sokiem z czarnej porzeczki lub aronii.
Obiad 6 pktów
Ziemniaki z fasolką i kiełbasą z patelni Pół cebulki pokroić w drobną kosteczkę. 40 g metki i 250 g obranych ziemniaków pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć, mieszając, na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać 75 ml bulionu warzywnego i 200 g zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej). Gotować około 10 minut. Dołożyć 150 g pomidorów z puszki lub świeżych, skrojonych w kostkę i krótko podsmażać. Posolić i popieprzyć do smaku.
Deser 2 pkty
Sportowy batonik (na 5 porcji) 35 g mąki wymieszać z 50 g płatków owsianych i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać 50 g miodu i 20 g roztopionej margaryny. Całość połączyć. Wrzucić do masy 2 łyżki rodzynek i łyżeczkę pestek słonecznika. Ciasto wylać na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 175°C. Po upieczeniu podzielić ciasto na 5 batoników.
Kolacja 6 pktów
Ciepłe kanapki z sałatką 2 kromki bułki paryskiej posmarować 2 łyżeczkami ketchupu, obłożyć 2 plasterkami kiełbasy drobiowej (ok. 45g) i pomidorem w plasterkach. Posypać łyżką utartego żółtego sera. Zapiekać w piecyku. Pokroić 100 g kapusty pekińskiej, pora, ogórka, pomidora i 1/2 papryki. Dodać do smaku koperek i sok cytrynowy. Dodać łyżeczkę oleju i wymieszać.

Dzień 7

Śniadanie 4,5 pktu
Szklanka kakao, kromka chleba z rodzynkami Chleb posmarować 2 łyżeczkami niskokalorycznej margaryny i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego.
II śniadanie 2 pkty
Jagodowy napój orzeźwiający Szklankę jogurtu pitnego o niskiej zawartości tłuszczu zmiksować z 4 łyżeczkami jagód (świeżych lub mrożonych), malin lub truskawek i słodzikiem do smaku.
Obiad 8,5 pktu
Zupa kalarepowo-pietruszkowa i pierogi Poddusić na łyżeczce oleju drobno posiekaną cebulkę. Dodać skrojone w kostkę 200 g ziemniaków i dużą kalarepę (można ją zastąpić 100 g brokułów lub kalafiora). Podlać szklanką wywaru warzywnego i dusić 20 minut. Połowę zupy zmiksować, resztę odstawić. Do zmiksowanej dodać ok. 40 g ziołowego sera topionego (20-25% tłuszczu), rozpuścić i wymieszać z pozostałą zupą. Posypać posiekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Podawać z wędzonym pstrągiem (ok. 160 g). 100 g gotowych pierogów z mięsem, kapustą i grzybami lub ruskich, przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polać łyżeczką bułki tartej, podsmażonej na oleju.
Deser 2 pkty
Kolorowy tort z galaretką (składniki na 12 porcji.) Po paczce galaretki malinowej, cytrynowej oraz z owoców leśnych (bez cukru) przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać kilka kropli słodziku w płynie. Przelać (osobno) do miseczek, schłodzić. Wymieszać 3 łyżki jogurtu light (np. Danone) ze 150 g chudego twarożku. Dodać 2 łyżki cukru waniliowego, kilka kropli słodziku oraz żelatynę z 10 płatków. Wszystko połączyć. Galaretki pokroić w kostkę, wymieszać z kremem. Rozsmarować na gotowym jasnym spodzie tortowym.
Kolacja 3 pkty
Sałatka z sosem sezamowym Posiekać kilka gałązek pietruszki i szczypiorku i 15 g rzodkiewki. Dodać 15 g kiełków, wymieszać z 100 g sałaty roszponki (lub innej). Polać sosem z 2 łyżeczek oleju orzechowego (lub oliwy z oliwek i 2 posiekanych orzechów), 3 łyżeczek octu winnego, łyżeczki sezamu i 1/2 łyżeczki naturalnego miodu.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP