niedziela, 21 grudnia 2014

Soki z trawy pszenicznej od LiveWheatgrass Juice


Jakiś czas temu Pani Ola  z firmy LIVEWHEATGRASS JULICE zaproponowała mi współprace, a dziś mogę pochwalić się z Wami nowatorskimi mrożonymi sokami z trawy pszenicznej. Do tej pory nie słyszałam o te formie soków, z ciekawością chciałam je przetestować.
Kurier przyniósł mi szczelnie zapakowane pudełko z stropione, w środku opakowanie soków obłożonych bardzo zimnym suchym lodem, co gwarantuje jak najlepsze warunki transportu.
W paczce znajduje się 30 kapsułek o zawartości 28 ml każda. Kapsułkę po wyjęciu z zamrażarki, wystarczy zamoczyć delikatnie w szklance ciepłej wody. Z soków, można sporządzić rożnego rodzaju koktajle, smoothe lub po prostu wypić. Musicie jedynie pamiętać o tym, że  soki mogą być poddane tylko obróbce mechanicznej np. mikserkach kuchennych, blenderach, lecz tylko przez kilka sekund i najlepiej od razu powinny być spożyte. Soki także będą dobrze się komponowały z jogurtem lub białym serkiem wiejskim zamiast szczypiorku. Polecam użyć soków zamiast kupionego dressingu do surówek czy sałatek.

Sok z trawy pszenicznej ma słodko-cierpki smak. Jego aromat przypomina świeżo skoszoną łąkę. Posiada zupełnie nietypowy, trawisty smak, do którego trzeba się początkowo przyzwyczaić. Nie zawiera żadnej chemii, dodatków czy konserwantów. Pachnie i smakuje naturalnie - jak trawa.
Po 2 tygodniowym regularnym stosowaniu soków z trawy pszenicznej mogę stwierdzić, że mój organizm powoli rodzi się na nowo.Mam więcej energii w ciągu dnia, nie czuję się zmęczona, jestem bardziej skoncentrowana  i radosna :)
Cena jednego opakowania nie jest niska, ani wysoka - wynosi 235zł. Myślę że cena nie jest wygórowana jak za taką olbrzymią dawkę składników odżywczych i minerałów. Pewnie i tak więcej wydajemy idą do pracy na kawę i pączki.

CO W TRAWIE PISZCZY ?

Młoda trawa pszeniczna zawiera dużą ilość indolu, chroniącego przed nowotworami. Zawiera też enzym (PYD1) stymulujący naprawę cząsteczek DNA uszkodzonych przez szkodliwe substancje chemiczne oraz enzym zwany dysmutazą nadtlenkową (SOD), neutralizujący najgroźniejsze wolne
rodniki i chroniący przed rakiem.Innym ważnym enzymem jest kataliza, rozkładająca szkodliwy nadtlenek wodoru w ciele i zapobiegająca uszkadzaniu przezeń komórek.Trawa daje nieprzenikalną linię obrony przed chorobami. Absolutnie naturalny i potężny środek detoksu, trawa chroni wątrobę i oczyszcza krew, bo neutralizuje substancje toksyczne takie jak kadm, nikotyna, stront, rtęć i polichlorek winylu. Fakt: komórki rakowe nie mogą powstać w środowisku bogatym w tlen!
Detoks to tylko pierwszy krok. Następnie trawa prowadzi atak jako sprawdzony czynnik
przeciwnowotworowy, który wręcz zatrzymuje powstawanie guzów.
Trawa pszeniczna jest bogatym źródłem płynnego tlenu. Zwiększenie produkcji czerwonych ciałek
krwi i zwiększenie ilości tlenowe krwi pomagają w zwalczaniu komórek rakowych, bo nowotwory nie mogą przetrwać w tak bardzo alkalicznym środowisku. Młoda trawa pszeniczna zawiera znaczne ilości katalizy.Obfituje również w prowitaminę A, chlorofil, potas, magnez oraz inne witaminy i minerały.Trawa pszeniczna składa się z imponującego wachlarza składników odżywczych, które odmładzają i wzmacniają wszystko, od komórek i tkanek do narządów i systemów ustrojowych. Poza 70% chlorofilu, trawa ta zawiera 17 istotnych aminokwasów, 90 minerałów, 13 witamin i 80 enzymów.Opublikowane ostatnio w czasopiśmie Mutation Research wyniki badań, porównały chlorofil z betakarotenem i wit. A, C i E. Wykazały one, że chlorofil miał większy skutek przeciwrakowy niż wszystkie inne substancje odżywcze. Trawa pszeniczna to całkowity środek odżywczy w jednym łyku!

Wartość odżywcza i skład chemiczny trawy pszenicznej


100 ml soku z trawy pszenicy zawiera:

Energia - 20 kcal
Chlorofil - 40,2 mg
Białko - 2,9 g
Tłuszcz - 0,57 g
Węglowodany - 1,92 g
Betakaroten - 405 IU
Witaminy A - 409 IU
Witaminy E - 14,53 IU
Witaminy B1 - 76,4 mcg
Witaminy B2 - 124,7 mcg
Witaminy B3 - 105,5 mcg
Witaminy B5 - 5,75 mg
Witaminy B6 - 191,7 mcg
Witaminy C - 3,48 mg
Sód - 9,87 mg
Potas - 141 mg
Wapń - 23,2 mg
Fosfor - 72 mg
Magnez - 23 mg
Żelazo - 0,58 mg
Cynk - 0.32 mg
Błonnik - 95,8 mg
Kwas foliowy - 27,8 mcg



Dla kogo sok z trawy pszenicznej ?

Dla wszystkich ! Przede wszystkim polecam osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów, z niedokrwistością, z chorobami skóry, dla sportowców, dla dzieci





W jakich ilościach powinno się pić sok z pszenicy?

Soki LiveWheatgrass powinny być spożywane na czczo, najlepiej przed śniadaniem, aby rozpocząć dzień z pełnią energii. Alternatywnie, soki mogą być spożywane po około 2 godzinach od ostatniego posiłku. Idealnie po lunchu, aby zregenerować siły. Dla osiągnięcia optymalnego stanu naszego zdrowia i ducha, zalecane jest picie  soków codziennie, aby w pełni odczuć bogactwo ich składników.

Dzieci Od 1/4 do 1/2 zawartości jednej kapsułki

Dorośli poniżej 50 roku życia i średniej wadze

Kobiety: od 1 do 2 kapsułek
Mężczyźni: od 2 do 3 kapsułek
Zalecamy 3 kapsułki dziennie.
Dorośli powyżej 50 lat i wadze powyżej średniej

Kobiety: od 2 do 3 kapsułek
Mężczyźni: od 3 do 4 kapsułek

Dla tych, którzy oczekują natychmiastowych zmian Dorośli, którzy chcieliby uzyskać natychmiastowe zmiany powinni skonsultować się ze specjalistą ds. Żywienia. Jednakże typowe zalecenie może się opierać o dawki rzędu 4 do 6 kapsułek dziennie przez okres 2 miesięcy. Po tym czasie należy zadecydować o kontynuowaniu bądź zaprzestaniu dawki, bądź też o zredukowaniu dawki dziennej.

Chlorofil

Sok z trawy pszenicznej jest wyciągiem z chlorofilu. Zawiera około 70% chlorofilu, który odbiera energię słoneczną i przekazuje ją komórkom roślinnym. Podobieństwo budowy chlorofilu do hemoglobiny jest bardzo duże. Posiadają niemal identyczną strukturę. Hemoglobina jest barwnikiem
przenoszącym tlen w ludzkim organizmie, wypełniającym czerwone krwinki. Chlorofil pomaga wzmacniać, budować i dotleniać krew. Jest bardzo podobny do hemoglobiny,
składnika przenoszącego tlen do krwi. Kiedy się go spożywa, chlorofil przenosi się do krwi, następnie przenosi substancje odżywcze takie jak tlen do naszych komórek, tkanek i narządów, odmładza je,chroni i wzmacnia.
Wiele badań potwierdziło, że chlorofil może mieć działanie ochronne względem promieniowania i wolnych rodników. Zielony barwnik neutralizuje benzopiren i metylcholan-therenu, które mają działanie rakotwórcze. Jego działanie jest bardziej efektywne w towarzystwie witamin A, C i E.
Tajemnica mocy odżywczej trawy pszenicznej tkwi w połączeniu czterech składników w odpowiednich proporcjach.

Enzymy

Trawa pszeniczna jest bardzo bogatym źródłem enzymów antyoksydacyjnych. Najważniejszymi enzymami przeciwutleniającymi są: dysmutaza ponadtlenkowa (SOD),katalaza (KAT), peroksydazy. Enzymy te są niezbędne do tego, aby organizm mógł eliminować z komórek wolne rodniki oraz reaktywne formy tlenu (powodują one niszczenie struktur komórkowych, takich jak: białka, lipidy, DNA). Duża ilość wolnych rodników w przestrzeni międzykomórkowej może powodować stany zapalne a w konsekwencji nowotwory. Niski poziom SOD jest przyczyną występowania takich chorób, jak: zapalenie stawów, zaćma, dna moczanowa. Enzymy ułatwiają wchłanianie pokarmu w jelitach.




POZYTYWNY WPŁYW TRAWY PSZENICZNEJ NA ORGANIZM CZŁOWIEKA



poprawia kondycję skóry
Okazało się, że sok z trawy pszenicznej jest przydatny w leczeniu egzemy, trądziku, czyraków, skaleczeń, ran, ukąszeń oraz oparzeń.  Zdrowotne właściwości trawy pszenicznej względem skóry są związane z obecnością chlorofilu. Maść chlorofilu oraz roztworów wodnych są użyteczne w leczeniu owrzodzeń skóry. Pochodne chlorofilu również wykazują działanie przeciwzapalne. Chlorofilina posiada właściwości bakteriostatyczne wspomagające w leczeniu ran, stymuluje produkcję hemoglobiny i erytrocytów w niedokrwistości zwierząt oraz ludzi.
- przeciwdziała chorobom nowotworowym
Badania kliniczne przeprowadzane na pacjentach mających nowotwór piersi udowodniły korzystny wpływ trawy pszenicznej na ich stan zdrowia. U pacjentów przyjmujących soki można było obniżyć dawki leków chemioterapeutycznych. Inne badania udowodniły, że sok z trawy pszenicy przyczynił się do poprawy stanu zdrowia i długości życia u nieuleczalnie chorych na nowotwory. Stwierdzono również, że pochodne chlorofilu zapewniają korzystne działanie na wątrobę, jelito grube, żołądek i przewód pokarmowy i zapobiegają powstawaniu nowotworów.Dodatkowo zawiera selen, który posiada właściwości antynowotworowe. Selen wzmacnia system odpornościowy i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Sok z trawy pszenicznej może również hamować rozwój toksyczności hematologicznej związanej z chemioterapią u chorych na raka piersi. Zauważono również, że ludzie poddawani chemioterapii, którzy piją sok z trawy pszenicznej, nie wymagają hospitalizacji, a efekty uboczne, takie jak nudności, wymioty, owrzodzenia jamy ustnej, praktycznie nie istniały.
- eliksir młodości
Ta młoda trawa opóźnia cały proces starzenia, bo odmładza wasze komórki, detoksykuje
organizm, zwalcza guzy i napina luźną i wiotczejącą skórę.Siwizna to nie tylko oznaka starzenia.
Trawa pszeniczna przywraca siwym włosom naturalny kolor.Siwe włosy: ostateczna oznaka starzenia się. Średnio połowa 50-latków ma przynajmniej 50% siwych włosów. Próbujcie przełożyć w czasie tę nieuchronność drogimi, o okropnym zapachu farbami,walka z siwizną jest przewidywalna. . . siwizna to sprawa z którą nie da się wygrać. Ale czy na pewno?
Regularna konsumpcja młodej trawy pospolitej pszenicy może przekoloryzować tę siwiznę byście
mogli cieszyć się bujnym, naturalnym kolorem włosów w późnych latach. 
- chroni wątrobę
Sok z trawy pszenicznej wykazuje właściwości ochronne względem wątroby oraz hamuje peroksydację lipidów. Wykazuje ona ochronne działanie wobec wielu substancji uszkadzających wątrobę takich jak  alkohol. Zmniejsza ona stres oksydacyjny i podwyższa poziom antyoksydantów. Trzy związki (cholina, magnez i potas) znajdują się obficie w trawie pszenicznej, pomagają one wątrobie zachować zdrowie. Cholina zapobiega w osadzaniu się tłuszczu. Magnez pomaga wyciągnąć nadmiar tłuszczu w ten sam sposób, a potas powoduje jej pobudzenie.
- przeciwdziała reumatyzmowi
Badania wykazały, że dieta wegańska składająca się z niegotowanego jedzenia, bogata w bakterie kwasu mlekowego, chlorofil, soki owocowe oraz zwiększenie spożycia błonnika powoduje zmniejszenie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów. Badania wykazały, że gdy 8,5 g ekstraktu z trawy pszenicznej podawane jest dwa razy dziennie z wodą, w przypadku 15 pacjentów z ciężką postacią reumatoidalnego zapalenia stawów, wykazano zmniejszenie objawów chorobowych. Dawki leków steroidowych zostały zmniejszone połowie pacjentów. Może to być spowodowane obecnością w trawie pszenicznej witamin, minerałów, enzymów (w tym dysmutazy ponadtlenkowej, polisacharydów i chlorofilu). Jej właściwości przeciwzapalne wywierają pozytywny wpływ na kości i stawy, zmniejszają ból i obrzęki.
- przeciwdziała chorobom układu krążenia
Chlorofil zawarty w trawie pszenicznej poprawia pracę serca. Zanotowano zmniejszone stężenie cholesterolu całkowitego, LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), HDL (lipoprotein o wysokiej gęstości) i trójglicerydów u szczurów spożywających sok z trawy pszenicznej. Poziom trójglicerydów spadł o 40% u szczurów otrzymujących dawki soku (10 ml/kg spożywane doustnie raz na dobę przez 21 dni, co jest równoważne z wynikami osiągniętymi przez leki obniżające cholesterol w krwi). Zmniejszenie stężenia lipoprotein zmniejsza "osadzanie się" ich na ścianach naczyń krwionośnych. Obniża to prawdopodobieństwo zawału serca lub udaru mózgu, wywołanego zwężeniem światła tętnicy. Ma ona też wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych, co zmniejsza ciśnienie krwi. Jest to związane z większym uwalnianiem tlenku azotu (II) NO, który powoduje zwiększenie średnicy naczyń krwionośnych, co wpływa na spadek ciśnienia krwi. Powoduje też wzmocnienie naczyń krwionośnych.
-skuteczny przeciwutleniacz
Trawa pszeniczna jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy zarówno nie enzymatycznych jak i enzymatycznych. Do przeciwutleniaczy nie enzymatycznych zalicza się C i E, beta-karoten, kwas ferulowy, kwas wanilinowy, związki fenolowe, w tym i flawonoidy, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Biologiczne szkodliwe działanie wolnych rodników, które są kontrolowane przez enzymatyczne antyoksydacyjne mechanizmy obronne, takie jak dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT), 
- przeciwdziała cukrzycy
Zmniejszenie ilości włókna roślinnego (błonnika) w diecie współczesnego człowieka jest przyczyną wielu dolegliwości. Uzupełnienie jej poziomu przez spożywanie trawy pszenicznej wykazało dużą poprawę w rozwiązywaniu problemów trawiennych, optymalizując między innymi poziom cukru we krwi. Trawa pszeniczna zawiera dużo chlorofilu, który jest aktywnym farmakologicznie składnikiem trawy pszenicznej, działa jako środek przeciw cukrzycy.
W cukrzycy, stres oksydacyjny może wystąpić z powodu zwiększonej produkcji reaktywnych form tlenu takich jak: rodniki ponadtlenkowe, rodniki hydroksylowe, nadtlenek wodoru, które mają wkład w niszczeniu komórek ß trzustki, co zmniejsza poziom insuliny oraz zwiększa poziom glukozy we krwi. Zmniejszenie stężenia glukozy zapobiega ponadto wytwarzaniu wolnych rodników, powstawaniu stresu oksydacyjnego oraz peroksydacji lipidów. Trawa pszeniczna może być bardzo skutecznym lekarstwem na cukrzycę.




Piśmiennictwo:
Broszura- Sok z trawy pszenicznej. Wskazówki odnośnie uprawy i stosowania, Biogeneza,
Strona internetowa - www.sokiwitalności.pl
Strona internetowa - www.cukrzycaazdrowie.pl
Strona internetowa - www.odżywanie.info.pl

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP