środa, 24 grudnia 2014

Makowiec krucho-drożdżowy

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki śmietany
  • 25 g drożdży
  • 60 g masła
  • 2  żółtko
  • 1  jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 puszka masy makowej

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy, po środku zrobić wgłębienie.
  2. Jajko i żółtka wymieszać ze śmietaną rozmieszaną z drożdżami, wlać do mąki wszystko posiekać razem z masłem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
  3. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 0,5h do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt ( krótszy niż forma ), rozsmarować na nim mak zostawiając ok. 2cm marginesu i zawinąć, boki włożyć pod spód.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 0,5h.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180' i piec makowca aż patyczek wbity w środek będzie całkowicie suchy - ok. 40 minut.Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP