wtorek, 23 grudnia 2014

Krokiety faszerowanym kapustą i grzybami z barszczem czerwonym

Składniki (dla 4 osób):

Barszcz:
  • 1 kg buraków
  • 0,5 kg włoszczyzny
  • 120 g jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu
  • Sól morska, 
  • Pieprz czarny ziarnisty, 
  • Ziele angielskie całe (kilka ziaren),
  • Liść laurowy, 
  • Majeranek otarty 
  • Cukier do smaku

Krokiety:
  • 4 naleśniki
  • 8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek Bułki tartej 
  • Olej do smażenia

  1. Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. 
  2. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić. 
  3. Na każdym naleśniku ułożyć po dwie łyżki kapusty i dokładnie zawinąć. 
  4. Oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce a następnie usmażyć na złoty kolor. Podawać od razu z gorącym barszczem.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP