środa, 26 listopada 2014

Korzystne połączenia - jakie produkty ze sobą łączyć?

Niektóre połączania produktów spożywane na talerzu są wyjątkowo miłe dla naszego podniebienia. Czy to tylko kwestia długiej tradycji kulinarnej? Pewnie nie tylko. To także efekt sprytu naszego organizmu..Smakują nam zestawienia produktów, które są dla niego korzystne. Dzięki nim przyswaja więcej witamin i minerałów lub neutralizuje substancje z pożywienia, które na służą zdrowiu.


Kminek i kapusta


Nie chodzi tutaj tylko o dobry smak.Kminek zapobiega niemiłym dolegliwościom, które mogą pojawić się po zjedzeniu kapusty: uczuciu napęcznienia, odbijaniu, skurczom żołądka. Przyprawa ta zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych, co ułatwia trawienie kapusty. Ponadto działa wiatropędnie, zapobiega więc wzdęciom.


Rolmopsy i ocet

Boisz się zatrucia rybą? Przy rolmopsach ta choroba jest bezpodstawna. Ocet perfekcyjnie konserwuje śledzia. Zmienia pH ryby na tak kwaśne, że drobnoustroje niszczące żywność (bakterie, grzyby, pleśnie) nie mają szans na rozwój. Ponadto ocet  sprawia, że tłuszcze śledzie  są łatwiejsze do strawienia, a ich mięso  i ości stają się kruche.

Zupa szczawiowa i jajko

Szczaw, podobnie jak szpinak i botwina, zawiera kwas szczawiowy, który kradnie z organizmu wapń. Zapobiega temu dodanie do zupy śmietany i jaj. Zawierają wapń. Wiąże on kwas szczawiowy (tworzy z nim nierozpuszczalny związek). Dzięki temu kwas ten nie kradnie wapnia kościom.

Kawa i śmietanka 

Tłuszcz ze śmietanki spowalnia wchłania wchłanianie kofeiny. Dzięki temu pobudzające działanie kawy trwa dłużej. Ale ten aromatyczny napój wypłukuje z organizmu magnez i wapń. Śmietanka uzupełnia utratę drugiego minerału.

Mleko i kasza

Każdemu  z nas w dzieciństwie podawana do zupy mlecznej nie bez  powodu. Są bogatym źródłem białka potrzebnego do budowy organizmu. Dlaczego jednak takie połączenie produktów jest dobre?
Białko z pożywienia rozkładane jest podczas trawienia na małe cegiełki, zwane aminokwasami. Potem organizm składa je na nowo w zależności od swoich potrzeb. Konieczny jest jednak do tego pełen zestaw aminokwasów. Zawierają go produkty zwierzęce, ale roślinnym niektórych takich cegiełek brakuje. Jak wypełnić taką lukę? Łącząc białko roślinne ze zwierzęcym, a zatem np. mleko z produktów zbożowymi.

Marchewka i tłuszcz

Warzywo to zawiera dużo beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Działa ona przeciwnowotworowo, pozwala zachować dobry wzrok i gładką skórę, wzmacnia odporność. Dla przyswojenia sobie beta-karotenu, potrzebny jest jednak tłuszcz, a warzywa i owoce zawierają go mało. Dodawanie do marchewki śmietany albo masła to zatem nie tylko dogadzanie podniebieniu, ale i dobry nawyk żywieniowy! Sosami z tłuszczem należy też polewać inne warzywa bogate w beta-karoten, np. brokuły, sałatę, pomidory.

Kiełbaski i musztarda

To para pojawia się na prawie każdym grillowym party. Co jednak powoduje, że stanowi idealne połączenie? W skład musztardy wchodzi gorczyca, która pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci. Poza tym musztarda ułatwia spalanie tłuszczu, bo przyspiesza przemianę materii o 25 %. Dodatkowo neutralizuje szkodliwe związki powstające w wyniku spalania się kąpiącego na węgle tłuszczu. To popularna przyprawa zawiera izotiocyjany, które działają przeciwnowotworowo.


Sznycel wiedeński i cytryna

W parze są znakomitym źródłem żelaza. Najzasobniejsze w nie jest właśnie czerwone mięso. Zawiera ono żelazo hemowe, które organizm lepiej przyswaja niż niehemowe pochodzące z roślin. Wchłanianie tego minerału, niezależnie od jego źródła, zwiększa witamina C.Stąd dobrym połączeniem jest nie tylko sznycel cielęcy z cytryną,ale też bitki wołowe z kwaszoną kapustą, kaczka z żurawiną, a także sałatki warzywne z sosem winegret.

Popcorn i cola


Badania dowiodły, że zbyt częste picie coli obniża poziom potasu, co negatywnie wpływa na serce (nieregularne bicie) i mięśnie (skurcze). Natomiast popcorn niweluje skutki działania tego napoju. Zawiera sporo potasu, więc uzupełnia jego niedobór w organizmie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP