środa, 12 listopada 2014

Dieta czerwona - cel i zasady diety, jadłospis, opinia dietetyka

Z męczącymi nas przypadłościami i chorobami możemy walczyć na różne sposoby. Najprostszą  metodą jest dostarczenie organizmowi leczniczych substancji w jedzeniu. Odpowiednio skomponowany jadłospis może bardzo poprawić nasz stan zdrowia! Jest też sposobem na schudnięcie i odzyskanie płaskiego brzucha. Tak działa czerwona dieta. Sałatka z warzyw i filiżanka herbaty zamiast preparatu na odchudzanie?

Pomidory chronią przed nowotworami


Ich miąższ zawiera likopen. Ma on wyjątkowe właściwości. Poprawia zdolność komórek do komunikowania się między sobą i obrony przed zmianami  nowotworowymi. Chroni nas przed rakiem. Likopen może pomóc zawalczyć już istniejące, nieprawidłowe komórki.

Zanim skosztujesz plasterek


  • Starannie wybierz warzywa, najlepiej ekologicznej uprawy lub z własnego ogródka. Pomidory, które dojrzewały na słońcu, a nie w szklarni są najbogatsze w dobroczynny likopen.
  • Dla zdrowia będzie jeszcze lepiej, jeśli zamiast zjeść pomidor na surowo, zrobisz z niego przecier lub sos. Likopen uwalnia się podczas gotowania i rozdrabniania.
  • Sięgaj też po gotowe przetwory pomidorowe, ketchupy, przeciery i sosy, które również zawierają cenny składnik.




Papryka daje odporność



Jak najczęściej chrup ją na surowo. Ten nawyk bardzo ci się opłaci w  nadchodzącym sezonie infekcji. Jedna czerwona papryka wielkości jabłka wystarczy, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i zapewnić paliwo układowi odpornościowemu.
Sięgaj po naturalną witaminę C zwłaszcza, gdy stosujesz doustną antykoncepcję, często przyjmujesz aspirynę lub palisz papierosy.

Papryczka chili dba o serce


  • Składnik, który nadaje strąkom pikantny smak, może ustrzec cię przed problemami z układem krążenia!
  • Kapsaicyna, bo o niej mowa, była przedmiotem wielu badań. Naukowcy odkryli,że pod jej wypływem  obniża się we krwi poziom złego cholesterolu i przyspiesza jego wydalanie z organizmu. W ten sposób kapsaicyna nie pozwala na zwężenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu ułatwia przepływ krwi  i zapobiega zatorom
  • Dodatkowo, bardzo cenną, właściwością kapsaicyny jest to,że potrafi ona pobudzić komórki nowotworowe do samozniszczenia.


Herbata pomaga chudnąć



  • Czerwona herbata jest nazywana zabójcą tłuszczu.Pomaga schudnąć i usunąć z organizmu toksyny, a przez to poprawi jego kondycję.
  • Listki zalej wodą o temperaturze 90 stopni C i parz prze ok. 3 minuty. Herbatę pij niesłodzoną.



Żurawina wzmacnia układ moczowy


Większość z nas choć raz doświadczyła nieprzyjemnych dolegliwości spowodowanych infekcją pęcherza. oby nigdy więcej! Ale okolice intymne są bardzo delikatne i podatne na niekorzystny wpływ różnych czynników -zimna, bakterii. Trzeba je dobrze chronić. Pomogą  ci w tym owoce żurawiny. Sam zrobisz z nich sok, kisiel lub galaretkę. Teraz jest sezon za żurawinę, warto więc kupić jej większą ilość i część zamrozić.

Dobre właściwości czerwonych kulek.


  • Owoce żurawiny są skarbonką witaminy C. Zawierają też dużo żelaza i magnezu.
  • Wspomagają organizm w walce z grypa oraz infekcjami górnych  dróg oddechowych.
  • Działają odkażająco na gardło oraz jamę ustną i przeciwdziałają zagnieżdżeniu się bakterii  w nabłonku.
  • Bywają skuteczne  w zwalczaniu drobnoustrojów, odpornych na działanie antybiotyków.



Winogrona zwalczają wolne rodniki


Im ciemniejsze grono, tym lepsze, bo tym wiecej zawiera przeciwutleniaczy. Związki te zapobiegają niszczeniu komórek przez tzw. wolne rodniki. Wśród dobroczynnych składników prym wiedzie resweratrol. Nie tylko zwalcza wrogie cząstki i spowalnia  procesy starzenia  w organizmie, ale także chroni nas przed grzybicą. Najwięcej go jest w skórce owoców.

Olej  z pestek winogron


  • Zawiera najzdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Jest polecany osobom zagrożonym miażdżycą
  • wykazuje ryzyko działania przeciwzapalne i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.


Buraki hamują rozwój bakterii


Dla dobrego stanu zdrowia ważne jest zapobieganie rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów  w organizmie. Łatwo to osiągniesz dzięki betaninie-barwnikowi buraków. Jedz gotowane  buraczki i pij sok buraczany (dla smaku  z dodatkiem marchwiowego).

Dodatkowe korzyści

  • Jedząc buraczki, dostarczasz sobie wielu cennych składników.
  • Błonnik wpływa korzystnie na trawienie. Likwiduje zaparcia i jest pożywką dla tzw. dobrych bakterii w jelitach. Przyczynia się też do mniejszego wchłaniania szkodliwego cholesterolu z pokarmów.
  • Żelazo chroni przed anemią, a magnez i potas działają odkwaszająco i przeciwzapalnie.


Wołowy befsztyk i lampka wina dodają wigoru


Choć specjaliści kardiologi,zalecają umiar w jedzeniu mięsa są zgodni co do tego, że całkowita rezygnacja z niego może przynieść więcej szody, niż pożytku.
Ograniczyć należy przede wszystkim jedzenie tłustej wieprzowiny. Chude mięsa np. cielęcina i wołowina, dostarczają cennego białka i żelaza. Składniki te chronią przed anemią  i infekcjami.Chude mięso możesz jeść nawet  3 razy w tygodniu.

Trunek pełen zalet

  • Czerwone wino,podobnie jak winogrona , z których jest produkowane, zawiera przeciwutleniacze.
  • do obiadu pij kieliszek lub dwa. Tyle wystarczy, by wspomóc układ krążenia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP