poniedziałek, 1 września 2014

Cholesterol "dobry" i "zły"

Niektóre produkty spożywcze zawierają duże ilości cholesterolu np.: jaja, wątróbki, podroby, krewetki. W większości przypadków cholesterol dostarczany z pożywieniem ma niewielki wpływ na stężenie cholesterolu we krwi, ale istnieje grupa osób nadmiernie reagujących na ilość spożytego cholesterolu i te osoby muszą ściśle kontrolować jego zawartość w diecie.

Tłuszcze w pożywieniu

Najprościej tłuszcze możemy podzielić na nasycone i nienasycone. Większość tłuszczów nasyconych powoduje podwyższenie stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi. Najbogatszym źródłem tłuszczy nasyconych jest masło, smalec (oraz produkty zawierające je w swoim składzie, jak ciasta, ciastka, herbatniki), produkty mięsne (np. salami, pasztety, parówki), śmietana, sery oraz produkty zawierające olej palmowy i kokosowy. Natomiast tłuszcze nienasycone pomagają w obniżeniu stężenia frakcji LDL cholesterolu. Dlatego zaleca się, aby produkty bogate w tłuszcze nasycone zastępować produktami, będącymi dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych. Są to oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek), tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), orzechy i awokado.
Innym rodzajem tłuszczów niekorzystnych dla zdrowia są związki typu “trans”, których bogatym źródłem są produkty zawierające częściowo uwodornione tłuszcze (niektóre ciasta, ciastka, herbatniki). Większość zakładów produkcyjnych w Europie dąży do ograniczenia ilości stosowanych tłuszczów uwodornionych w swoich produktach. Tłuszcze typu „trans” nie tylko podwyższają stężenie frakcji LDL cholesterolu i triglicerydów we krwi, tak samo jak tłuszcze nasycone, ale też obniżają stężenie frakcji HDL czyli „dobrego cholesterolu”, a więc podwyższają ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Te niekorzystne efekty mogą być wywołane spożywaniem już 5-10 g tłuszczów “trans” dziennie przez dłuższy czas.
W profilaktyce chorób krążenia oprócz zachęcania do wybierania “dobrych” tłuszczów, warto zwrócić uwagę na obniżenie całkowitej ilości tłuszczu w diecie, poprzez stosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Zamiast smażenia wybierajmy gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie lub grillowanie. Dobrym źródłem informacji na temat rodzaju tłuszczów są tabele wartości odżywczych, znajdujące się na etykietach produktów.
                   

Produkty “wyjątkowe”

Oprócz żywności zawierającej korzystne tłuszcze, istnieje grupa produktów, które pomagają w utrzymaniu właściwego stężenia cholesterolu we krwi. Są to owoce, warzywa, produkty wysokobłonnikowe ( owies, fasola, soczewica, groch), migdały oraz soja.
Warto dodać, że dostępne w sprzedaży produkty, zawierające roślinne stanole i sterole są przeznaczone dla osób, mających podwyższone stężenie cholesterolu we krwi i nie powinny być spożywane przez osoby zdrowe. Uważa się, że zastosowanie niskotłuszczowej diety, wzbogaconej o wyżej wymienione produkty, może obniżyć stężenie cholesterolu nawet o 20%.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP