niedziela, 20 lipca 2014

Jedzenie, które służy zdrowiu: 7 produktów na lepszą odporność

Zamiast w przyszłości łykać pastylki na przeziębienie, już dziś zacznij bronić się przed infekcjami. Wystarczy, że będziesz regularnie jadać produkty, które wspomagają siły obronne organizmu.

Chroni komórki - SZPINAK

Obfituje w kwas foliowy (witamina B9), który zabezpiecza komórki przed niebezpiecznymi mutacjami i korzystnie wpływa na odporność. Zawiera też dużo wapnia, żelaza, magnezu, potasu, a także spore ilości witamin C i A. Szpinak najlepiej jeść zblanszowany (sparzony) lub surowy wtedy jest najcenniejszy dla organizmu.


Witaminowa bomba - KAPUSTA

Zawiera mnóstwo witaminy C, niezbędnej dla sprawnego funkcjonowania odporności, a także witamin z grupy B, witaminy A, E i K, rutynę (uszczelnia naczynia krwionośne) oraz ważne dla zdrowia minerały, jak wapń i magnez.


Oczyszcza - GREJPFRUT

Te cytrusy pełne są flawonoidów - naturalnych przeciw utleniaczy pobudzających do aktywności układ odpornościowy. Zawierają też składniki o działaniu,  a także dużą dawkę łatwo przyswajalnej witaminy C (mają jej więcej niż cytryny).


Strzegą przed stresem - MIGDAŁY

Dzięki dużej zawartości witamin E i witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, uprawniają pracę układu odpornościowego i minimalizują skutki stresu , który może zachwiać równowagę w organizmie. Co ważne, oczyszczają też przewód pokarmowy zaśmiecających go niestrawionych resztek.


Niszczy wolne rodniki - MARCHEWKA

Oprócz witamin A,C witamin z grupy B, a także witamin E, H i K oraz minerałów (jak wapń, żelazo, magnez) jest bogaty w przeciwutleniacze chroniące przed wieloma chorobami. Najlepiej jadać ją na surowo lub pić wyciskany z niej sok - po ugotowaniu traci cześć cennych składników.


Na katar i kaszel -CZOSNEK I CEBULA

Te kuzynki pełne są ważnych dla odporności składników-przeciwutleniaczy, bakteriobójczych olejków eterycznych i mobilizujących układ odpornościowy związków siarki. Najskuteczniej działają, jadane na surowo-wtedy zawarte w nich olejki od razu odtykają nos oraz łagodzą kaszel.


Uniwersalny lek - MIÓD

Każdy rodzaj miodu działa bakteriobójczo i pobudza siły odpornościowe. Sięgaj np. po miód akacjowy, który łagodzi także grypę żołądkową, spadziowy - polecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych, a także lipowy, ponieważ obniża gorączkę i łagodzi kaszel.



Źródło:
"Nasze Zdrowie", Ulf Bohmig

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP