środa, 28 maja 2014

Sorbet limonkowy

Składniki (3 porcje):

  • 600 ml wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • skórka starta z 4 limonek
  • sok z 10 limonek
  • posiekana mięta
  • owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
  1. Wodę z cukrem zagotować.Gdy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i wrzucić startą skórkę z limonek. Całość jeszcze gotować przez 2-3 minuty.
  2. Następnie dodać sok z limonek, posiekaną miętę i wymieszać. Całość ostudzić, potem na 2-3 godziny wstawić do lodówki i mocno schłodzić.
  3. Schłodzony nie zamrożony) sorbet należy kilkakrotnie miksować, żeby uzyskać drobnoziarnistą masę. Zamrozić.Wyjąć z zamrażalnika na 10-15 minut przed podaniem.
  4. Udekorować ulubionymi owocami.
Wartość odżywcza:






Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP