środa, 30 kwietnia 2014

Szkodliwe połączenia - jakich produktów nie łączymy razem ?

Postawą zdrowego żywienia są warzywa, owoce, nabiał, ryby, oleje roślinne,białe mięso oraz produkty z pełnego ziarna. Oparta na nich dieta dostarcza organizmowi witamin, składników mineralnych,białek, tłuszczy i węglowodanów. Niestety, bywa i tak, że już na talerzu tracimy cześć witamin i pierwiastków. A to dlatego, że niektóre składniki produktów oddziałują na siebie niekorzystnie. Sprawdźcie poniżej, które pary są niedobrane. Unikaj ich, a zyska na tym Wasze zdrowie i samopoczucie.


Pomidor + ogórek =  tracisz witaminę C

Witamina ta chroni nas przed zbyt szybkim starzeniem, uczestniczy w produkcji kolagenu i podnosi odporność. Bogate są w nią m.in. pomidory, natka pietruszki,papryka. Jeśli któryś z tych składników połączysz w sałatce ze świeżym ogórkiem, pozbawisz ją witaminy C. A to za sprawą jednego z enzymów (askorbinowego). Utlenia on tę witaminę,co sprawia,że staje się dla nas bezużyteczna.


Czarna herbata + ciasto drożdżowe = tracisz witaminę B1


Tiamina czyli witamina B1,poprawia pamięć,zdolność koncentracji i refleks. Obfitują w nią  m.in. produkty zbożowe z pełnego przemiału, wieprzowina, groch, fasola, drożdże, orzechy. Niestety, jeśli którykolwiek z tych produktów  (zwłaszcza ciasto drożdżowe, które jest wyjątkowo zasobnym jej źródłem) pobijesz czarną herbatą, pozbawisz go  tiaminy. Herbata zawiera bowiem garbniki, które je niszczą.

Wino czerwone + czerwone mięso = tracisz żelazo 

Żelazo zapobiega niedokrwistości, zwiększa wydolność organizmu i korzystnie wpływa na naszą kondycję. Bogatym źródłem tego pierwiastka (tzw. żelaza hemowe - dobrze przyswajalnego) jest czerwone mięso, także dziczyzna. Wydaje się, że mięsa i czerwone wino to idealny duet. Tymczasem trunek ten zawiera garbniki, które ograniczają wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym.


Warzywa krzyżowe + ryby morskie = tracisz jod

Tego pierwiastka potrzebuje przed wszystkim tarczyca. Ale jod zwiększa też naszą witalność, poprawia sprawność umysłową, wpływa korzystnie na skórę ,włosy, paznokcie. Dobrym jego źródłem są ryby morskie (np. dorsz łosoś, śledź) Nie należy jednak łączyć ich z warzywami krzyżowymi (np. kalafior, brukselka, kapusta), bo zawierają trilikozdy -substancje, które nie pozwalają tarczycy na wykorzystanie jodu.

Wędlina + żółty ser = tracisz cynk

Cynk korzystnie wpływa m.in. na naszą odporność, płodność pamięć oraz wzrok. Sporo tego składnika mineralnego zawierają np. mięso i wędliny (zwłaszcza wołowe i wieprzowe) owoce morza, pestki dyni, orzechy, rośliny strączkowe, kiełki i otręby pszenne. Jeśli jednak dodasz do  nich żółty ser ( np. położysz go na kanapkę z wędliną) zawarty w nim fosfor mocno ograniczy wchłanianie cynku.


Ziemniaki + jajka = tracisz wapń




Pierwiastek ten  warunkuje zdrowe kości  i zęby, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni (w tym serca), pomaga w utrzymaniu dobrego ciśnienia. Jego najlepszym źródłem jest nabiał (np. mięso i przetwory mleczne, jajka). Jajek nie powinno się podawać z ziemniakami, ponieważ te ostatnie zawierają szczawiany. Owe substancje hamują przyswajanie wapnia oraz żelaza, czyli cennych składników zawartych w jajach.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP