środa, 12 marca 2014

Przepisy na domowe mieszanki przypraw

Wystarczy połączyć ze sobą kilka wybranych składników i wspaniała, pachnącą mieszanka gotowa!

PRZYPRAWA 5 SMAKÓW


Składniki:


  • 20 g anyżu
  • 20 g cynamonu
  • 20 g pieprzu
  • 10 g goździków
  • 5 g ziaren kozieradki


Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej osobno wszystkie składniki.
  2. Ostudź i zmiel. 
  3. Staraj się szybko zużyć przyprawę, bo wietrzeje.



Łagodne Curry


Składniki:
  • 30 g świeżo zmielonego kardamonu, 
  • 12 g mielonych goździków,
  • 7 g utartej gałki muszkatołowej, 
  • 10 g mielonego imbiru,
  • 3 g kurkumy,
  • 15 g mielonego kminu rzymskiego,
  • 30 g cynamonu.
Sposób przygotowania:


  1. Do miseczki wsyp wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  2. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnym pojemniku, aby zachowała smak i aromat.




Bouquet Garni

 Składniki:

  • liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki  czarnego pieprzu w ziarnach
Sposób przygotowania:



  1. Na małym kawałku bawełnianego, materiału umieścić liść laurowy,tymianek,natkę pietruszki,pieprz.
  2. Unieś rogi materiału,formując mały woreczek i zwiąż sznurkiem kuchennym.
  3. Paczuszkę włóż do gotującej się zupy lub sosu. 
  4. Wyjmij przed podaniem.





Przyprawa do kawy i deserów



Składniki:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:



  1. Tabliczkę czekolady zamroź, po czym zetrzyj na tarce do ziemniaków. 
  2. Do blendera wsyp cukier waniliowy, cukier puder, cynamon, gałkę muszkatołową oraz kawę rozpuszczalną, całość zmiksuj. 
  3. Używaj także do bitej śmietany, ciastek, kremów. 
  4. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.


  Pasta Harrisa

                                                                       
Składniki:
  • 22 skuszone papryczki chili
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka soli
  • łyżka mielinowego kminu rzymskiego
  • łyżka mielonej kolendry


    Sposób przygotowania:

  1. Papryczki namocz w gorącej wodzie przez 30 minut.
  2. Oczyść z pestek, posiekaj, po czym zmiksuj na pastę z czosnkiem i oliwą z oliwek.
  3. Dodaj do solu, kmin oraz kolendrę.



Cajun


Składniki:
  • po 2 łyżki ziaren białego i czarnego pieprzu
  • 2 łyżki pieprzu Cayenne
  • łyżka granulowanego czosnku
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego i kuminu
  • łyżka tymianku
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki wymieszaj razem.







Chermoula

Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki  grubej soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • łyżka posiekanej natki
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:

  1. W moździerzu rozgnieć czosnek z solą.
  2. Oliwę wymieszaj z kuminem słodką papryką, pieprzem Cayenne
  3. Całość wymieszaj z czosnkiem, kolendrom, natką, sokiem i ze skórką z cytryny.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP