piątek, 28 lutego 2014

Sok wzmacniający odporność

Sok pomidorowo-szpinakowo-paprykowy z cebulą to bogactwo witaminy C. Już 1 szklanka tego soku pokrywa w 100 procentach  zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. W okresie zimowym jest ona niezwykle ważna, ponieważ pomaga organizmowi stawić czoło wszelkiemu rodzaju infekcjom.Sok to tez skarbonka beta-karotenu - niezwykle skutecznego przeciwutleniacza.


Składniki (2 porcje) :


  • 500 g - 4 pomidory
  • 200 g - paczka szpinaku mrożonego
  • 200 g - duża papryka czerwona
  • 100 g - cebuli
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyć sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmiksować blenderem.
  2. Szpinak rozmrozić, cebulę obrać i wycisnąć  z warzyw sok. 
  3. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdka nasienne i wycisnąć sok.
  4. Wszystkie składniki połączyć i do prowadzić do smaku ziołami prowansalskimi.



Wartość odżywcza:
Smacznego !

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP