wtorek, 18 lutego 2014

Przepisy na proste i zdrowe kanpaki


Kanapki z pastą sardynkowo - serową i pomidorem


Składniki:
  • Ser twaróg, z obniżoną zawartością tłuszczu (1% tłuszczu) 100g (4 x łyżka)
  • Cebula czerwona 75g (½ x średnia sztuka)
  • Pomidor 40g (2 x plaster)
  • Chleb żytni 30g (2 x kromka)
  • Sardynka, w oleju 25 g
  • Sałata 10g (2 x liść)
Sposób przygotowania:

  1. Z sardynek odlać olej, przełożyć je do miski. Ser rozdrobnić i dodać do sardynek. 
  2. Cebulę drobno posiekać i przełożyć do pozostałych składników. 
  3. Całość dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami. 
  4. Kromki chleba posmarować pastą, położyć liść sałaty i plaster pomidora.

Kanapki z serem camembert, pomidorem i bazylią



Składniki:
  • Chleb żytni razowy 40g (1 x kromka) 
  • Ser camembert 30g (2 x plaster) 
  • Pomidor 20g (1 x plaster) 
  • Bazylia, świeża 5g (2 x liści/-e) 
Sposób przygotowania:


  1. Pomidora i bazylię umyć, pomidora oraz ser pokroić w plastry. 
  2. Na kromkę chleba położyć dwa plastry sera, jeden pomidora i dwa liście bazylii. 
  3. Kanapkę można doprawić pieprzem.


Kanapka z pastą chrzanową, polędwicą drobiową i pomidorem



Składniki:
  • Chleb żytni razowy 40g (1 x kromka) 
  • Jogurt naturalny 0% 40g (2 x łyżka) 
  • Pomidor 20g (1 x plaster) 
  • Chrzan 5g (½ x łyżeczka) 
  • Sałata 5g (1 x liść) 
  • Majonez, niskokaloryczny bez cholesterolu 5g (1 x łyżeczka) 
  • Sok z cytryny 2g (½ x łyżeczka) 
Sposób przygotowania:


  1. Pasta chrzanowa: do miski dodać chrzan, jogurt, majonez, sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać, na końcu doprawić pieprzem.
  2. Kanapki: chleb posmarować pastą, położyć na sałatę, plaster polędwicy i pomidora.


Kanapka z pieczywa chrupkiego, serka ziarnistego, pomidora i pestek dyni





Składniki:
  • Ser twarogowy chudy 200g (1 x kostka) 
  • Pomidor 80g (4 x plaster) 
  • Pestki dyni 20g (4 x łyżka) 
  • Pieczywo chrupkie lekkie 20 g (4  sztuki) 
Sposób przygotowania:

  1. Pomidora umyć i pokroić w plastry. 
  2. Pieczywo chrupkie posmarować twarożkiem, ułożyć na nim plastry pomidora i posypać pestkami dyni.


Kanapka z pastą z kurczaka




Składniki:
  • Indyk, pierś bez skóry 100g (½ x sztuka)
  • Chleb żytni razowy 40g (1 x kromka)
  • Ananas w gęstym syropie, plastry z puszki 30g (1 x krążek)
  • Jogurt naturalny 0% 20g (1 x łyżka)
  • Musztarda 10g (½ x łyżka)
  • Sałata 5g (1 x liść)
  • Oliwa z oliwek 2g (½ x łyżeczka)
Sposób przygotowania:


  1. Mięso podsmażyć na patelni teflonowej posmarowanej oliwą z oliwek na złocisty kolor albo ugotować w lekko osolonej wodzie. 
  2. Następnie pierś z kurczaka przełożyć do naczynia, dodać ananas i całość zmiksować za pomocą blendera. 
  3. Do uzyskanej pasty dodać musztardę, jogurt naturalny i dokładnie wymieszać, na końcu doprawić pieprzem oraz solą. 
  4. Gotową pastą posmarować kanapki i na każdą położyć liść sałaty.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP