poniedziałek, 10 lutego 2014

Dieta South Beach - cel i zasady diety, jadłospis, opinia dietetyka

Pomaga odzyskać zdrowie i, co najważniejsze, nałogowo odchudzającym się daje jasne wskazówki, jak bezpowrotnie pozbyć się nadmiaru kilogramów. Dieta South Beach porządkuje metabolizm i zmniejsza nadmierny apetyt, a wszystko to zasługa częstych i smacznych posiłków.




Zalety
•odchudza, zapobiega chorobom serca i cukrzycy insulinoniezależnej
•nie wymaga ważenia porcji ani liczenia zjadanych kalorii
•umożliwia utrzymanie masy ciała po odchudzeniu
•jest tak pomyślana, że możesz jadać na mieście

Wady
•faza pierwsza może obniżać tempo przemiany materii i zakwaszać organizm, co grozi osteoporozą
•dieta nie zawiera wskazówek dotyczących wysiłku fizycznego
•w wersji oryginalnej jest pracochłonna, oparta na produktach w Polsce niedostępnych albo drogich
•przewiduje bardzo obfite kolacje, tymczasem dietetycy zalecają, aby do godziny 17.00 zjadać 70 proc. dziennej dawki kalorii.

Dietę plaż południowych, inaczej zwaną dietą South Beach, stworzył amerykański kardiolog z Miami, Arthur Agatston. Już ponad 7,5 miliona ludzi kupiło jego książkę. Podczas swojej wieloletniej praktyki kardiologicznej dr Agatston zauważył pewien paradoks: diety ubogie w tłuszcze, a bogate w węglowodany są nieskuteczne w profilaktyce chorób serca, a stosowane długofalowo, wręcz sprzyjają otyłości! Dlatego wymyślił plan żywieniowy, który jednocześnie odchudza i eliminuje ryzyko miażdżycy. Opracowany wraz z dietetyczką Marie Almon, został przebadany w warunkach klinicznych i okazał się znacznie skuteczniejszy od programów zalecanych oficjalnie przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.

Zasady diety South Beach
Dieta składa się z trzech faz, w których przywiązujesz szczególną wagę do komponowania posiłków z kolejno: „dobrych” węglowodanów, lekkostrawnych białek i zdrowych tłuszczy. Posiłki z zawartością tych składników w odpowiednich proporcjach zmniejszają apetyt, zamieniają tkankę tłuszczową na energię, a po osiągnięciu właściwej masy ciała chronią przed ponownym gromadzeniem się tłuszczu w organizmie.

Moc jej działania opiera się na prostych zasadach

•Najważniejsze są „dobre” węglowodany
Stanowią główne źródło energii dla organizmu a szczególnie dla komórek nerwowych i szpiku kostnego. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość wysokogatunkowego paliwa, powinnaś jeść wyłącznie węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które są wolno trawione i dostarczają energii zgodnie z potrzebami organizmu, bez angażowania hormonu insuliny. Dieta South Beach oparta jest na produktach zawierających właśnie takie węglowodany, powoli uwalniające energię – warzywa liściaste, produkty z pełnych ziaren, rośliny strączkowe.

•Tłuszcze dają uczucie sytości i są kolejnym źródłem energii
Muszą to być jednak tłuszcze roślinne, bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, pozwalające przy okazji obniżyć poziom złego cholesterolu i chroniące przed miażdżycą. Źródłem tłuszczy w diecie South Beach są orzechy, ryby morskie i oleje roślinne.

•W twoim menu obowiązkowym posiłkiem jest śniadanie
Po nocy wyrównuje ono bardzo niski poziom cukru we krwi i sprawia, że nie dopada cię w ciągu dnia wilczy głód, który zaspokajasz słodyczami lub przekąskami o wysokim indeksie glikemicznym.

•Musisz zaplanować minimum pięć posiłków: TRZY GŁÓWNE I DWIE PRZEKĄSKI
Dzięki nim twój organizm stale i regularnie będzie zasilany w energię, a ty nie odczujesz głodu ani faktu, że w ogóle jesteś na diecie.

Faza pierwsza: uderzamy w problem
Trwa dwa tygodnie – tyle czasu potrzebujesz, by odzwyczaić organizm od słodyczy, pieczywa i innych wysokoprzetworzonych węglowodanów, wywołujących huśtawkę glikemiczną, wilczy apetyt i odkładanie się zapasowego tłuszczu. W pierwszej fazie chudniesz 4–6 kg. Twoje menu opiera się na 6 posiłkach dziennie, zasobnych w białka, tłuszcze i węglowodany z warzyw, którymi możesz się raczyć do woli. Nie wolno ci za to jeść: owoców, pieczywa, makaronów, jogurtów, tłustych mięs i serów, a z warzyw: marchwi, buraków, ziemniaków. W tej fazie (i w kolejnych) dieta nie wymaga mierzenia i ważenia porcji ani liczenia kalorii: posiłki powinny zaspokajać twój głód.


Przykładowe jadłospisy, uwzględniające realia polskiej kuchni.

Śniadania
Obowiązkowo:
•szklanka soku pomidorowego lub wielowarzywnego •kawa lub herbata ze słodzikiem i ewentualnie odtłuszczonym mlekiem
Do wyboru:
•jajecznica na dwóch plastrach bekonu •omlet z dwóch jaj ze szparagami i pieczarkami •omlet z dwóch jaj z pieczarkami i odtłuszczoną mozzarellą

Drugie śniadania
•30 sztuk orzechów pistacjowych •2 plastry szynki i 2 liście sałaty posmarowane majonezem light z łyżką świeżych ziół •paluszek sera mozzarella

Obiady
•miseczka serka wiejskiego z warzywami, np. pokrojoną w paseczki papryką i ogórkiem
•gaspacho i polędwica z rusztu; sałata (mieszane warzywa liściaste, ogórek, zielona papryka, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek i sól do smaku)
•mięso na zimno, np. gotowana wołowina; miseczka warzyw liściastych z octem balsamicznym; galaretka bez cukru

Podwieczorki
•10 pomidorków koktajlowych •1/2 szklanki chudego twarogu •plasterek ogórka z pastą z łososia •2 plasterki mozzarelli z 2 plasterkami pomidora skropione octem balsamicznym i oliwą z oliwek, posypane świeżo zmielonym pieprzem

Kolacje
•łosoś z rusztu z rozmarynem •szparagi na parze •sałata liściasta z łyżeczką octu balsamicznego i sosu bez cukru •opiekany stek z polędwicy wołowej, brokuły na parze, pomidory opiekane i 2–3 różyczki kalafiora •grillowana pierś kurczaka z warzywami, koprem włoskim lub endywią

Desery
•galaretka bezcukrowa •cukierki słodzone słodzikiem •bita śmietana light

Przykładowy jadłospis pierwszej fazy diety South Beach

Śniadanie
•sok wielowarzywny •omlet z łososiem lub szynką i pomidorem lub brokułem
•kawa lub herbata bezkofeinowa z odtłuszczonym mlekiem i słodzikiem

Na patelni uduś na łyżeczce oliwy z oliwek pokrojonego w plastry pomidora (szklankę różyczek brokułu), dodaj plaster łososia lub szynki, zalej wymieszanymi jajkami, przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Drugie śniadanie
•seler naciowy •trójkącik serka Krówka Śmieszka Light

Obiad
Sałatka szefa kuchni
•po plastrze szynki, mięsa lub wędliny z indyka i sera niskotłuszczowego •mieszanka sałat

Wszystkie składniki pokrój w paski i wymieszaj, ułóż na sałacie, skrop oliwą z oliwek i octem winnym, dopraw ziołami.

Podwieczorek
•2 plasterki niskotłuszczowej mozzarelli •2 plasterki świeżego pomidora skropione octem balsamicznym i oliwą z oliwek, posypane świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Kolacja

Wołowina z rusztu po londyńsku, pieczarki nadziewane szpinakiem, piure South Beach, sałatka (8 porcji)

•8 pieczarek •1/2 opakowania mrożonego szpinaku •łyżka oliwy z oliwek •przyprawy; •4 szklanki różyczek kalafiora (może być mrożony) •1/3 szklanki odtłuszczonego mleka •łyżeczka mąki ziemniaczanej; •ok. 0,7 kg wołowiny (polędwicy, ligawy lub zrazowej górnej); na marynatę: •1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina •2 łyżki oliwy z oliwek •3 ząbki czosnku •3 łyżki posiekanej natki pietruszki •1 łyżka świeżego posiekanego oregano •liść laurowy, sól, pieprz;
na sałatkę: •mieszane warzywa liściaste •ogórek •zielona papryka •pomidory •oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do smaku

Zmiksuj przyprawy, wino i oliwę, i zamarynuj w nich mięso na 24 godziny. Następnego dnia na patelni usmaż do miękkości szpinak i ogonki pieczarek, wymieszaj na masę, faszeruj nią kapelusze i zapiecz je w piekarniku.
Zrób piure: kalafior ugotuj do miękkości na parze, zmiksuj z mlekiem i mąką ziemniaczaną, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wołowinę wstaw do piekarnika i opiekaj z każdej strony, aż mięso będzie miękkie, pokrój i podawaj na ciepło lub zimno z sałatą, pieczarkami i piure.

Deser
Krem ze skórką z limonki
•1/3 opakowania serka wanilinowego •kropla aromatu cytrynowego •1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

Faza druga: chudniesz wolniej
Przechodzisz na łagodniejszą formę diety, wprowadzając odstawione wcześniej produkty, bogate w węglowodany. Będziesz chudła dalej, ale nie więcej niż kilogram na tydzień. Dzięki temu wytrwasz na diecie tak długo, jak to będzie konieczne do uzyskania prawidłowej dla ciebie masy ciała. Faza druga jest bezpieczna dla zdrowia, może trwać od kilku tygodni do roku. Mogą ją stosować wszyscy – brak przeciwwskazań. Zaczynasz od wprowadzenia owoców, płatków owsianych (ale nie błyskawicznych) i kromki razowego chleba do obiadu. W fazie tej również nie ma ścisłych zaleceń co do wielkości i gramatury posiłków. Jeżeli zaczniesz przybierać na wadze, powinnaś ograniczyć węglowodany.

Możesz zacząć jeść:
brzoskwinie, czarne jagody, grejpfruty, gruszki, jabłka, kiwi, pomarańcze, śliwki, truskawki; jogurty light, makarony z pełnego ziarna, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane i zbożowe.

Nie wolno ci jeść:
białego pieczywa, makaronu, ryżu, buraków, kukurydzy, marchwi, ziemniaków; pić soków owocowych, jeść dżemów, lodów, miodu.

Przykładowy jadłospis drugiej fazy



Śniadanie
•1/2 świeżego grejpfruta •grzanka pełnoziarnista •trójkącik serka topionego light •kawa lub herbata •szklanka płatków zbożowych •3/4 szklanki mleka odtłuszczonego •szklanka truskawek (mogą być mrożone) •kawa lub herbata z odtłuszczonym mlekiem •jajko na miękko •kromka chleba pełnoziarnistego •kawa lub herbata z odtłuszczonym mlekiem

Drugie śniadanie
•jajko na twardo •jabłko •3/4 opakowania jogurtu bez cukru

Obiad
•plaster szynki i sera żółtego light na liściach sałaty z łyżeczką octu balsamicznego
•kanapka z plastrem rostbefu, liściem sałaty i pomidorem •3/4 szklanki serka wiejskiego z pokrojoną brzoskwinią i 3 krakersy pełnoziarniste

Podwieczorek
•gruszka z trójkącikiem sera topionego light •plasterek odtłuszczonej mozzarelli •jabłko z łyżeczką masła orzechowego

Kolacja
•ryba pieczona •opiekany pomidor •sałata zielona z octem balsamicznym i oliwą z oliwek •łosoś z grilla •kuskus •szparagi •kurczak i warzywa po chińsku •zielona sałata ze świeżym ogórkiem i pomidorem, skropiona oliwą z oliwek i octem balsamicznego

Deser
•truskawki maczane w gorzkiej czekoladzie •gruszka z orzechami włoskimi i bitą śmietaną light •sałatka z jagód i brzoskwini z bitą śmietaną light

Faza trzecia: tak trzymaj!
Faza ta nie jest dietą w ścisłym rozumieniu tego słowa, lecz sposobem żywienia przyjętym na resztę życia. Dzięki niemu utrzymasz na zawsze nową, szczupłą sylwetkę i zdrowie. Wiedza, jaką zdobyłaś na temat swojego organizmu podczas stosowania poprzednich etapów, pozwoli ci komponować posiłki z produktów bogatych w węglowodany dające ci najwięcej energii. Twoją dewizą pozostaje unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. A jeżeli „zgrzeszysz” dietetycznie i przytyjesz – nie martw się, zawsze możesz na dwa tygodnie wrócić do pierwszej fazy i ponownie uporządkować metabolizm, hamując nadmierny apetyt.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP