czwartek, 30 stycznia 2014

Kasza jaglana z kalafiorem

Składniki:
  • pół małego kalafiora
  • 2 małe cebule
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • prażony sezam do posypania oraz nać pietruszki
Sposób przygotowania:
  1. Pokroić kalafiora niezbyt drobno. Posiekać cebulę. Rozgrzać olej w rondelku z grubym dnem. 
  2. Wsypać gorczyce, a gdy ziarenka zaczną pękać i strzelać,wsypać kurkumę i cebule. Smazyc kilka minut, aż się zeszkli. 
  3. Wsypać kasze i prażyć klika minut, cały czas mieszając. Dodać sól i ostrożnie wlewać wrzątek.
  4. Przykryć garnek i gotować 20 minut, nie mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. 
  5. Posypać uprażonym sezamem podawać.
Smacznego !

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP