niedziela, 22 grudnia 2013

Wigilijny karp w galarecie

Składniki (6 porcji):


  • 1 karp (1,3 kg)
  • 1 marchewka (12 dag)
  • 1 pietruszka (7 dag)
  • 3 dag białej części pora
  • 1 cebula (10 dag)
  • 10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego 
  • 6 ziaren ziela angielskiego całego 
  • 2 Liście laurowe
  • Sól morska 
  • cukier do smaku

Dekoracja:
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki zielonego groszku z puszki
  • kilka gałązek pietruszki
  • 5-6 plasterków cytryny
  • 3 łyżki Żelatyny 


Sposób przygotowania:
  1. Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Włoszczyznę i cebulę obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć łeb i grzbiety, dodać szczyptę cukru i przyprawę warzywną.
  2. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 min. Wywar przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 min. Następnie rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości, a porcje karpia ułożyć na półmisku.
  3. Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu, doprawić cukrem, solą i pieprzem i wystudzić. Rybę na półmisku przybrać pokrojoną marchewka z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką, zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki.

Wartość odżywcza:


Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP