czwartek, 19 grudnia 2013

Tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Składniki (4 porcji) :
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • Sól morska do smaku

Farsz:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 100 g suszonych grzybów
  • Sól morska, Pieprz czarny mielony, Liść laurowy, Ziele angielskie mielone 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:


  1. Grzyby umyć i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość dusić, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić.
  2. Ciasto: do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.
  3. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wartość odżywcza:



Smacznego!

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP