niedziela, 11 sierpnia 2013

Sok na depresję

Sok bananowo-cukiniowo-jabłkowy z orzechami laskowymi to porcja witamin i składników mineralnych niezbędnych dla mózgu. Magnez oraz witaminy z grupy B ochronią nas przed stresami dnia codziennego. Żelazo zawarte w soku dostarcza tlenu niezbędnego do pracy komórek nerwowych, zaś wapń - wspomaga układ nerwowy i pomaga organizmowi przyswajać witaminę B12 hamującą związany z wiekiem ubytek komórek mózgowych. Fosfor dostarcza energii potrzebnej do pracy neuronów, a zawarty w bananach tryptofan to aminokwas, który przekształca się w organizmie w serotoninę odpowiedzialną za dobry nastrój.


Składniki (2 porcje):
  • 2 banany (300 g), 
  • 1 cukinia (250 g), 
  • 2 jabłka (300 g), 
  • 1 owoc kiwi (50 g), 
  • orzechy laskowe (100 g)

Sposób przygotowania:


  1. Cukinię umyć, obrać i wycisnąć sok w sokowirówce. 
  2. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i wycisnąć sok w sokowirówce. 
  3. Banany i kiwi obrać a następnie rozdrobnić na mus blenderem. Wszystkie składniki połączyć. 
  4. Do każdej porcji dodawać łyżkę drobno posiekanych orzechów laskowych.








Smacznego !

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP