niedziela, 16 czerwca 2013

Gulasz korzenny z migdałami i rodzynkami

Składniki (4 porcje):

  • 600 g mięsa (łopatka, karkówka )
  • po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, kolendry, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu, kurkumy, chili
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • ząbek czosnku
  • duża cebula
  • 50 g rodzynek
  • 50 g obranych migdałów
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż do płaskiego rondla,zalej wodą, tak aby było zakryte. 
  2. Wsyp wszystkie przyprawy, przykryj i duś około godziny,aż mięso zmięknienie. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
  3. Do ugotowanego mięsa dodaj posiekaną drobno cebule, rozgnieciony czosnek, miód oraz migdały i rodzynki. 
  4. Duś kolejne 20 minut na wolnym ogniu ,co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i ładnie oblepi mięso. Nałóż na talerze i podawaj.
Wartość odżywcza:


Smacznego!

1 komentarz

  1. Jeżeli smakuje tak jak wygląda to chętnie się wproszę do ciebie na obiad :-) Pozdrawiam serdecznie, Stasiek z www.stanislawgorny.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP