czwartek, 7 marca 2013

Warzywne superfoods


Dynia


Tak jak inne rośliny z rodziny dyniowatych (kabaczek, cukinia, patison) zawiera bardzo dużo beta-karotenu (100 g dyni zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania), potasu, witaminy B6 i C oraz luteiny. Dyniowate są bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który pomaga zmniejszać stężenie cholesterolu, tiaminy (witaminy B1), która wspomaga pracę mózgu, oraz magnezu, ważnego do kontrolowania reakcji alergicznych, chroniącego przed chorobami serca i formowaniem się kamieni nerkowych.
Buraki

Znany w Polsce od wieków. Ma więcej cukru niż inne warzywa, a mimo to jest niskokaloryczny, ponieważ znajdziemy w nim minimalną ilość tłuszczu. Pobudza apetyt, jest odświeżający i lekkostrawny. Stosowany w leczeniu anemii, nerwic, grypy, gruźlicy, nowotworów, zapalenia nerwów i wątroby. Burak zawiera środki hormonalne i stymulatory biogenne podobne do estrogenów. Jego zaletą jest duża zawartość biopierwiastków promieniotwórczych (rubid i cynk). Okłady ze świeżo utartego buraka doskonale goją owrzodzenia i łagodzą stany zapalne po ukąszeniu owadów.

Chrzan

Stosowany był już m.in. w starożytnym Egipcie. Olejki eteryczne zawarte w chrzanie działają jak antybiotyk. Warzywo zawiera 4-5 razy więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Posiada mnóstwo fitoncydów, czyli naturalnych substancji niszczących bakterie. Związki zawarte w tej roślinie są również skutecznym sposobem na walkę z grzybami i wirusami. Zarówno korzeń, jak i liście zawierają duże ilości kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, karotenu oraz soli mineralnych.
W przeszłości chrzanem leczono szkorbut i schorzenia wątroby. Warzywo pomaga wzmocnić organizm – polecane jest w przypadku kaszlu i stanów zapalnych zatok. Świeży sok z chrzanu i jego wodne roztwory sprzyjają wydzielaniu się kwasu solnego w żołądku, wspomagają przemianę materii, poprawiają pracę wątroby i nerek.
Papryka

Zawiera dużo witaminy C – pod względem jej zawartości zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich warzyw. W czerwonej papryce znajdziemy także luteinę i ksantynę oraz karotenoidy, które zmniejszają ryzyko utraty wzroku spowodowanej starzeniem się, ponieważ zapobiegają zwyrodnieniu siatkówki, zaćmie i niektórym rodzajom nowotworów. Ostra papryka zawiera duże dawki kapsaicyny – substancji o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym, pomocnej także w powstrzymywaniu formowania się złogów cholesterolowych. Chlorofil chroni natomiast przed działaniem substancji rakotwórczych obecnych w środowisku.


Pietruszka

Do celów leczniczych wykorzystuje się korzeń, liście, owoce i nasiona. Szczególnie natka pietruszki jest bardzo cennym produktem spożywczym i leczniczym. Ma cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i kapusta – 20 g natki dostarcza 48 mg witaminy C (dzienne zapotrzebowanie organizmu to 75 mg). Nać daje cztery razy więcej prowitaminy A (12 mg), niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Zawiera chlorofil, aminokwasy, sporo olejków eterycznych. Nasiona mają znacznie więcej olejku eterycznego i flawonoidów niż korzeń, dlatego działają silniej moczopędnie i przeciwszkorbutowo.


Seler


Zarówno liście jak i korzenie zawierają surowce lecznicze. Seler bogaty jest też w naturalną witaminę B kompleks i witaminę PP. Ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Surowy seler działa wzmacniająco, leczy gościec, kamicę moczową, wzdęcia, kolki żołądkowe, łagodzi nieprawidłowości miesiączkowania i poprawia przemianę materii. Jest dobrze tolerowany przez cukrzyków i działa korzystnie na nieżyt oskrzeli.
Stosowany zewnętrznie działa kojąco na rany i odmrożenia, leczy zapalenie powiek i miejscowe odbarwienie skóry. Wszystkie zalety selera sprawdzają się w dietach odchudzających, gdzie wykorzystywany jest przede wszystkim seler naciowy.

Szpinak


Liście szpinaku zawierają dużo łatwo przyswajalnego żelaza. Znajdziemy w nich również beta-karoten chroniący przed rakiem i starczym zwyrodnieniem plamki żółtej, kwas foliowy zapobiegający anemii i defektom płodu, luteinę oraz zeaksantynę chroniącą przed rakiem jelita grubego, a także witaminę C. Cholina w szpinaku likwiduje otłuszczenie wątroby i reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie. Warzywo wzmacnia pracę serca, aktywuje wydzielanie soku trzustkowego, oczyszcza przewód trawienny.

Rzodkiewka


Jej korzystne dla zdrowia właściwości znane są od tysięcy lat. Już wtedy uważano, że rzodkiewka poprawia wzrok, usprawnia intelekt i pamięć. Nauka dopiero w ostatnich dziesięcioleciach potwierdziła wyjątkowe właściwości warzywa, a w szczególności zdolność wytwarzania w organizmie przewagi jonizacji ujemnej, która przyczynia się do stabilnego przebiegu procesów oddychania, ukrwienia i aktywizacji metabolizmu.
Spożywanie rzodkiewki zaleca się przy anemii, artretyzmie, astmie, braku łaknienia, dolegliwościach oskrzelowych i wątrobowych, kamieniach nerkowych i żółciowych, reumatyzmie, szkorbucie, wypadaniu włosów, a nawet zmarszczkach.

Ziemniaki


Jedna z najważniejszych roślin uprawnych, która – wbrew rozmaitym przesądom – jest bogatym źródłem wielu cennych składników. Zawiera mnóstwo potasu, pomagającego utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, dużą dawkę witaminy C, nierozpuszczalny błonnik ułatwiający trawienie oraz flawonoidy i inne chroniące zdrowie fitosubstancje, których szczególnie dużo jest w skórce. Skórka ziemniaka jest także bogata w witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i cynk.
Ziemniak prawie nie zawiera tłuszczu i jest niskokaloryczny. Sprzyja pracy jelit. Działa przeciwskurczowo, moczopędnie i przeciwnowotworowo. Hamuje rozwój grzybów i bakterii, wpływa korzystnie na nerki, rozpuszczając kamienie.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP