wtorek, 26 marca 2013

Postny żur z pieczarkami

Składniki (4 porcje):

  • 2 l wody
  • 2 szklanki zakwasu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • łyżeczka oleju do smażenia
  • sól i pieprz
  • majeranek



Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 2 l wody, a następnie dolej 2 szklanki zakwasu.
  2. Dodaj czosnek roztarty z solą. 
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 
  4. Umyte i poczyszczone pieczarki pokroić w plasterki, wraz z posiekaną cebulą przesmażyć lekko na oleju, a następnie jej połową okraś gotowy żur. 
  5. Do żuru podaj gotowane ziemniaki, okraszone resztą przysmażonej cebulki lub chleb.




Wartość odżywcza:



Smacznego !

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP