czwartek, 14 lutego 2013

Nordic walking - technika, trening, zalety


Prawidłową technikę Nordic Walking można przedstawić w 7 krokach



1 krok.

Zamach prawej nogi do przodu, przemieszczamy udo, podudzie i stopę. Lewę ramię i dłoń są rozluźnione.

2 krok.

Ugięta prawa noga przechodzi przez pionową oś ciała. Ręka lewa przemieszcza się do przodu, przekraczając oś ciała.

3 krok.

Po przejściu prawej nogi przez oś ciała, kończy się zamach nogi z przodu, noga jest wyprostowana w stawie kolanowym. Ruch ramienia kończy się w momencie chwytu rękojeści kija. W tym czasie lewa ręka jest wysunięta do przodu, co zwiększa siłę odepchnięcia drugim kijem do tyłu.

4 krok.

Pięta prawej nogi dotyka podłoża. Następuję wbicie grota za stopą wykroczną w podłoże przy lekkim ugięciu łokcia. Dłoń lewej ręki zaciśnięta jest na rękojeści na wysokości bioder.

5 krok.

Następuję przetoczenie stopy po podłożu od pięty aż do palców. Noga przechodzi przez oś pionową ciała, biodra lekko się skręcają w stronę zakrocznej nogi. Uginamy ramię naciskając na kijek, co powoduję podciągnięcie ciała do przodu.

6 krok.

Odpychamy się nogą od podłoże poprzez prostowanie w stawie biodrowym, kolanowym i skokowym, zwiększa to siłę odepchnięcia, przemieszczając ciało do przodu. Po odepchnięciu noga zakroczna powinna być przedłużeniem pochylonego wówczas tułowia. Ramię przechodzi oś pionową ciała i naciska na kijek. Następuje odepchnięcie się kijem od podłoża, przez wyprostowanie ramienia do tyłu.

7 krok.



Dłoń otwiera się i puszcza rękojeść kija, powinien on być przedłużeniem wyprostowanego do tyłu ramienia.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP