czwartek, 7 lutego 2013

Biało-czerwony deser na walentynki

Dziś możemy cieszyć się tłustoczwartkowym obżarstwem, a już za tydzień będziemy świętować walentynki. Przedstawiam Wam pomysł na przygotowanie smacznego deseru. Ładnie będzie się prezentował w szerokiej lampce do wina czerwonego.


Zapraszam do zapoznania się z przepisem i życzę udanych walentynek :)


Składniki (2 porcje):
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 5 łyżek miodu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu
  • 125 ml słodkiej śmietanki 30%
  • kilka sztuk wiśni bez pestek z słoika (np. z kompotu zimowego)
  • około 100 - 150 ml soku wiśniowego z zaprawy (kompot)
  • około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kawałeczki czekolady do posypania


Sposób wykonania:

  1. Sok z wiśni podgrzać do wrzątku i zagęścić mąką ziemniaczaną. Tzn. zrobić kisiel - powinien być dosyć gęsty. 
  2. Sok jeżeli jest mało słodki należy dosłodzić. Wiśnie po kilka sztuk kłaść na dna salaterek, zalać kiślem. 
  3. Trochę kiślu można zostawić do dekoracji. Wstawić do lodówki. 
  4. Serek wymiksować dokładnie z cukrami i rumem. Dodać ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę nałożyć do salaterek na wiśnie w kiślu. Udekorować wiśnią, kiślem i czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Wartość odżywcza:


Smacznego !

2 komentarze

  1. Jakie pyszności - i jak tutaj być fit? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze, ale okazjonalnie można spróbować tych pyszności :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Tu mnie znajdziesz

mytastepl.com FlyB - Kulinaria Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Przepisy Kulinarne z najlepszych kulinarnych blogów
TOP